Iran test raket, VS bezorgd

De raket voor de lancering op een onbekende lokatie. Foto EPA/Fars News Agency Beeld
De raket voor de lancering op een onbekende lokatie. Foto EPA/Fars News Agency

TEHERAN - Iran zegt met succes een raket te hebben gelanceerd die een satelliet in de ruimte kan brengen. Volgens Teheran heeft de raket een civiele functie, maar de Verenigde Staten vreest dat dit een volgende stap is in de Iraanse militaire opbouw.

Het Iraanse ruimteagentschap zegt de safir-e omid-raket (ambassadeur van de vrede) te willen gebruiken om een researchsatelliet in een baan om de aarde te brengen.

Iran is al enkele jaren bezig een ruimteprogramma te ontwikkelen. In 2005 lanceerde Teheran een commerciële satelliet, toen nog met behulp van een Russische raket.

In februari voerde Iran een eerste test uit met een eigen raket. Op dat moment werden al twee volgende tests aangekondigd. Als die succesvol zouden verlopen, kon Iran beginnen met de lancering van een zelf geproduceerde satelliet.

Iran zegt eigen satellieten nodig te hebben om natuurrampen waar te nemen en telecommunicatieverbindingen te onderhouden.

Iraanse functionarissen wijzen er daarnaast op dat de Amerikanen satellieten gebruiken voor waarnemingen boven Afghanistan en Irak; Iran wil dezelfde techniek toepassen.

In de Verenigde Staten, Europa en Israël draagt de Iraanse raketlancering bij aan de vrees dat Iran een nucleaire militaire capaciteit opbouwt. De raketten die satellieten vervoeren, kunnen ook worden gebruikt voor het lanceren van atoomwapens.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis roept de test verdere twijfel op over de bedoelingen van Iran. ''De militaire mogelijkheden van dit raketprogramma zijn in strijd met de verplichtingen die Iran volgens de Veiligheidsraad van de VN heeft.''

Overigens maakte de Iraanse luchtmacht gisteren bekend dat zijn gevechtsvliegtuigen zodanig zijn aangepast dat ze meer dan drieduizend kilometer kunnen vliegen zonder te hoeven bijtanken. Dat betekent dat ze ingezet kunnen worden bij een aanval op Israël. (AP)

null Beeld
Meer over