Iran reageert dubbelzinnig op VN-voorstellen

De Iraanse minister van buitenlandse zaken Manouchehr Mottaki zei dat Iran drie opties heeft voor het verkrijgen van de brandstof: aankoop in het buitenland, eigen uraniumverrijking en acceptatie van het VN-voorstel. Foto AP Beeld
De Iraanse minister van buitenlandse zaken Manouchehr Mottaki zei dat Iran drie opties heeft voor het verkrijgen van de brandstof: aankoop in het buitenland, eigen uraniumverrijking en acceptatie van het VN-voorstel. Foto AP

WENEN - Iraanse regeringsmedewerkers hebben dinsdag tegenstrijdige signalen afgegeven over het voorstel van de Verenigde Naties om zijn laagverrijkte uranium in het buitenland te laten bewerken tot brandstof die geschikt is voor gebruik in een onderzoeksreactor. De Iraanse minister van buitenlandse zaken zei dat die optie nog steeds aanwezig is. De Iraanse onderhandelaar bij het IAEA in Wenen suggereerde het tegenovergestelde.

De tegenstrijdige verklaringen lijken ten doel te hebben de voornaamste sponsors van het VN-voorstel, de Verenigde Staten, Frankrijk en Rusland, te verlokken tot nieuwe besprekingen. De landen verzetten zich hiertegen omdat zij dit zien als louter vertragingstactiek. Zij hopen met hun plan te voorkomen dat Teheran het uranium zelf kan verrijken tot brandstof die geschikt is voor atoomwapens.

De Iraanse minister van buitenlandse zaken Manouchehr Mottaki zei in Kuala Lumpur dat Iran drie opties heeft voor het verkrijgen van de brandstof: aankoop in het buitenland, eigen uraniumverrijking en acceptatie van het VN-voorstel.

De Iraanse ambassadeur in Wenen, Ali Ashgar Soltanieh, liet weten dat Iran heeft gekozen voor aankoop in het buitenland. ''Wij willen de brandstof van iedere leverancier kopen'', zei Soltanieh. Hij wilde niet zeggen of dit verwerping van het VN-voorstel inhoudt.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton zei in het weekeinde dat de westerse mogendheden ongeduldig worden. De VS en zijn bondgenoten zullen vermoedelijk niet akkoord gaan met een regeling die veel afwijkt van het oorspronkelijke voorstel. Als Teheran het plan accepteert zou de Iraanse atoomwapencapaciteit minstens een jaar vertraging oplopen.

De Franse minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner zei maandag dat Frankrijk in afwachting is van formele acceptatie van het VN-plan. Kouchner zei dat Parijs geen onduidelijkheden zal accepteren. (AP)

Meer over