Iran pompt water in uitbreidende woestijn

Iran is vandaag begonnen met een ambitieus project om water uit de Kaspische Zee naar een stad in een grote en steeds maar uitbreidende woestijn te pompen. De kosten bedragen omgerekend 768 miljoen euro, meldden staatsmedia.

In de eerste fase wordt een ontziltingscentrale gebouwd en worden er pijpleidingen gelegd naar de noordelijke woestijnstad Semnan, met circa 200.000 inwoners. 'De woestijn is aan het groeien, daarom moeten we de groei ervan in bedwang houden', zei de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad in een toespraak in de stad Sari, aan de Kaspische kust.

Het water dat naar Semnan wordt gepompt is voor drinken, irrigatie en industrieel gebruik. De eerste ontziltingscentrale zal een capaciteit van 548 miljoen liter per dag hebben.

Khatam al-Anbiya, de industriële tak van het elitekorps de Revolutionaire Garde met belangen in de hele Iraanse economie, is belast met het project. In twee volgende fases zal nog meer water vanuit de Kaspische Zee en de Perzische Golf naar andere woestijngebieden worden gepompt.

Meer over