Iran overweegt totale stop olie-export EU

Iran overweegt binnen enkele dagen de uitvoer van ruwe olie naar Europa te staken in verband met de pas aangekondigde boycot van Iraanse olie door de Europese Unie. Het parlement debatteert hier morgen over.

ANP / Reuters / Redactie
Olietankers in de Straat van Hormoez. Beeld epa
Olietankers in de Straat van Hormoez.Beeld epa

Wanneer het parlement besluit de export te staken, hoeven Europese oliemaatschappijen die nog olie van Iran tegoed hebben, ook niet meer op die olie te rekenen. Dit zei de topman van de Nationale Iraanse Oliemaatschappij, Ahmad Qalebani, vandaag.

Sommige landen hebben nog olie tegoed op basis van oude afspraken. De Italiaanse oliemaatschappij ENI bijvoorbeeld stelt nog voor ruim 10 miljard euro aan Iraanse olie uit te hebben staan. De EU hoopt die oude contracten buiten de boycot te houden, maar als Iran zelf actie onderneemt, is dat geen optie.

Drukmiddel
Afgelopen maandag kwam de EU met de olieboycot als drukmiddel op Teheran. In het Europese plan wordt de boycot pas effectief in juli en is er nog tijd om van alles te regelen, zoals bijvoorbeeld een andere olieleverancier vinden voor Griekenland en Italië, die veel Iraanse olie voor eigen gebruik afnemen.

De boycot moet Teheran ertoe brengen toe te geven in de slepende ruzie met westerse mogendheden over wat Iran wel en niet zou mogen doen met nucleair onderzoek.

Meer over