Iran laat Française vrij

Reiss werd op 1 juli gearresteerd tijdens een betoging in Teheran, waarin geprotesteerd werd tegen stembusfraude bij de presidentsverkiezingen. Zij zou de volgende dag naar Frankrijk terugkeren, nadat zij vijf maanden had lesgegeven aan een Iraanse universiteit. Foto EPA Beeld
Reiss werd op 1 juli gearresteerd tijdens een betoging in Teheran, waarin geprotesteerd werd tegen stembusfraude bij de presidentsverkiezingen. Zij zou de volgende dag naar Frankrijk terugkeren, nadat zij vijf maanden had lesgegeven aan een Iraanse universiteit. Foto EPA

PARIJS/TEHERAN - De Française Clotilde Reiss, die in Teheran terechtstaat in het massaproces tegen betogers tegen de herverkiezing van Mahmoud Ahmadinejad tot president, is gisteren op borgtocht vrijgelaten.

Reiss (24), een universitair docent, verblijft nu in de Franse ambassade in de Iraanse hoofdstad. Zij mag het land niet verlaten voordat er uitspraak in haar zaak is gedaan.

De Franse president Nicolas Sarlozy prees 'de waardigheid en de moed waarmee Clotilde Reiss de beproeving heeft doorstaan'. Minister Bernard Kouchner van Buitenlandse Zaken dankte de Europese Unie en Syrië voor hun hulp bij de vrijlating van de vrouw. De borgtocht die voor haar is betaald noemde Kouchner 'niet enorm'.

Frankrijk eist nu nog de vrijlating van de Frans-Iraanse medewerker van de ambassade in Teheran, Nazak Afshar, die gelijk met Reiss terechtstaat.

Reiss werd op 1 juli gearresteerd tijdens een betoging in Teheran, waarin geprotesteerd werd tegen stembusfraude bij de presidentsverkiezingen. Zij zou de volgende dag naar Frankrijk terugkeren, nadat zij vijf maanden had lesgegeven aan een Iraanse universiteit.

Maar als teken dat het Iraanse regime niet van plan is in te binden, werden gisteren aan het massaprotest nog eens 25 verdachten toegevoegd aan het honderdtal dat al terechtstaat. Allen maken deel uit van de oppositie.

Onder de verdachten bevinden zich politici van de oppositie, Iraanse medewerkers van Westerse ambassades, een Iraans-Canadese medewerker van het Amerikaanse weekblad Newsweek, en een Joodse tiener. Volgens het enige Joodse lid van het Iraanse parlement, Siamak Mereh Sedq, heeft de zaak echter niets te maken met de religieuze achtergrond van de jongeman.

Ahmadinejad kondigde dit weekeinde aan dat hij drie vrouwen opneemt in zijn regering. Dat is voor het eerst in Iran. Twee van de vrouwen krijgen de posten Volksgezondheid en Sociale Zaken. De derde post is nog onbekend. (HET PAROOL)

Meer over