Iran enkele dagen zonder e-mail

De meeste computergebruikers in Iran konden de afgelopen niet bij hun e-mail of andere internetdiensten, meldden Amerikaanse experts en Iraanse bloggers dinsdag. Iraanse providers blokkeerden de meest gebruikte vorm van veilige verbindingen, namelijk webadressen die beginnen met 'https'.

ANP

De blokkade was waarschijnlijk in opdracht van de Iraanse regering. De reden is onduidelijk. Volgens sommigen was het een experiment van de overheid. De blokkade eindigde maandag.

Wit-Rusland en Myanmar hebben eerder ook https-adressen geblokkeerd. Iran is het grootste land tot dusver dat hiertoe is overgegaan, aldus experts.

Iraanse functionarissen hebben eerder gezegd een eigen nationaal internetsysteem te ontwikkelen. Daarbij kan de toegang naar en vanuit het buitenland flink worden vertraagd. Het nieuwe netwerk moet Iran helpen buitenlandse aanvallen en spionage af te weren. De overheid kan zo ook een scherp oog houden op het binnenlandse internetverkeer.

Iran heeft al een verfijnd systeem om het web te beheersen. Tijdens politieke protesten in het verleden beperkte het land de bandbreedte zo sterk dat het uren duurde om een video op internet te zetten.

Meer over