Update

Irak weigert deelname aan offensief tegen rebellen Jemen

Irak weigert een bijdrage te leveren aan het door Saoudi-Arabië geleide offensief tegen de Houthi-rebellen in Jemen. Volgens het land zal dit de situatie in de regio alleen maar gecompliceerder maken.

Redactie
Een Jemenitische man, die gewond is geraakt bij de bombardementen, wordt behandeld in een ziekenhuis in Aden. Beeld afp
Een Jemenitische man, die gewond is geraakt bij de bombardementen, wordt behandeld in een ziekenhuis in Aden.Beeld afp

'Het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken uit zijn zorgen over de militaire interventie in de Jemenitische aangelegenheden, wat ertoe zal leiden dat de situatie nog gecompliceerder wordt', staat in een verklaring. Irak roept de partijen in Jemen op om hun verschillen overboord te gooien, geen geweld meer te gebruiken en serieus met elkaar in gesprek te treden.

De operatie heeft de naam Decisive Storm (beslissende storm) gekregen en wordt uitgevoerd door een coalitie van tien landen. Saoudi-Arabië is de leidende natie met verreweg de grootste bijdrage; duizend gevechtsvliegtuigen en indien nodig 150.000 militairen. De Verenigde Arabische Emiraten leveren dertig toestellen, Bahrein en Koeweit vijftien, Qatar tien, Marokko en Jordanië zes en Soedan drie. Pakistan heeft marineschepen en luchtsteun aangeboden.

Ook Egypte liet vanmiddag weten deel te nemen aan het offensief. Het land stuurt schepen en gevechtstoestellen. Dat heeft een Egyptische militaire bron bekendgemaakt.

Vier Egyptische marineschepen zijn via het Suezkanaal onderweg naar Jemen om de Golf van Aden veilig te stellen. De schepen zullen naar verwachting vanavond op de bestemming aankomen.

Het resultaat van luchtaanvallen nabij het vliegveld in Sanaa. Beeld reuters
Het resultaat van luchtaanvallen nabij het vliegveld in Sanaa.Beeld reuters
Een man wijst naar de brokstukken die het gevolg zijn van luchtaanvallen nabij het vliegveld in de hoofdstad Sanaa. Beeld reuters
Een man wijst naar de brokstukken die het gevolg zijn van luchtaanvallen nabij het vliegveld in de hoofdstad Sanaa.Beeld reuters

'Agressie beteugelen'

De bondgenoten lieten weten de 'agressie van de Houthi-milities' te willen beteugelen. De rebellen rukten de afgelopen dagen snel op naar de zuidelijke havenstad Aden, waar president Abd-Rabbu Mansour Hadi zich had verschanst. Hij vluchtte gisteren over zee uit Aden. Er zijn geruchten dat de president inmiddels in buurland Oman is aangekomen, maar dit is nog niet bevestigd.

Ook de Verenigde Staten komen de internationale coalitie tegen de Houthi-rebellen in Jemen te hulp. Het gaat onder meer om logistieke ondersteuning, aldus het Witte Huis. De Amerikanen sturen volgens het Witte Huis geen troepen om deel te nemen aan de strijd tegen de sjiitische opstandelingen.

De Iraanse staatsmedia hebben vandaag aangekondigd dat ze de militaire operatie van Saoedi-Arabië en de Golfstaten zien als 'door de VS gesteunde agressie'. Op de televisie waren beelden te zien van grote schade aan gebouwen en tientallen lijken.

Iran steunt de Houthi-rebellen financieel. Het land helpt de Houthi's bij de uitbreiding van havens, de bouw van elektriciteitscentrales en de aanvoer van Iraanse olie naar Jemen.

President Abd-Rabbu Mansour Hadi. Beeld AFP
President Abd-Rabbu Mansour Hadi.Beeld AFP

Militaire vliegvelden gebombardeerd

Jemen is door de coalitie inmiddels afgesloten van de buitenwereld. De toegang tot het Jemenitische luchtruim is volgens Saoedische media aan banden gelegd en schepen zijn gewaarschuwd uit de buurt te blijven van de havens in het land.

Riyadh Yaseen, de minister van Buitenlandse Zaken van Jemen, liet weten dat een aantal militaire vliegvelden is gebombardeerd. Het gaat onder meer om een basis bij hoofdstad Sanaa, die in handen is van de Houthi's.

Volgens nieuwszender Al-Jazeera werden ook doelen in de hoofdstad bestookt. Het zou onder meer gaan om het presidentieel paleis en het hoofdkwartier van de politie.

Bij de aanvallen zijn mogelijk ook burgerdoden gevallen. Volgens een televisiezender van de Houthi's zijn tientallen mensen om het leven gekomen bij een bombardement op een woonwijk. Medisch personeel wordt opgeroepen zich te melden bij ziekenhuizen in de hoofdstad.

De sjiitische opstandelingen waarschuwen dat de buitenlandse luchtaanvallen de regio 'een brede oorlog' in dreigen te slepen. 'De Saoedische regering en de regeringen van de Golfstaten zullen spijt krijgen van deze agressie', dreigde Houthi-voorman Mohammed al-Bukhaiti.

Groot-Brittannië steunt offensief, EU niet

Groot-Brittannië heeft het offensief tegen de Houthi's toegejuicht. 'De recente acties door Houthi's en hun expansie in Aden en Taiz is een teken van hun minachting voor het politieke proces. Uiteindelijk zal er een politieke oplossing voor het conflict moeten komen', aldus het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Ook de Arabische Liga, die uit 22 landen bestaat om de samenwerking te bevorderen, steunt het offensief.

De EU daarentegen vindt dat de crisis in Jemen niet met wapens kan worden opgelost. 'Ik ben ervan overtuigd dat militaire actie geen oplossing is', liet ze weten. 'Op dit kritieke punt moeten alle regionale machten verantwoordelijk en constructief handelen.'

Volgens de EU moeten de rebellen en president Hadi zo snel mogelijk met elkaar om de tafel gaan zitten.

Demonstranten protesteren tegen de Houthi's in de Jemenitische stad Taiz. Beeld reuters
Demonstranten protesteren tegen de Houthi's in de Jemenitische stad Taiz.Beeld reuters
Burgers beschermen zich tegen traangas van de Houthi-rebellen in Taiz. Beeld afp
Burgers beschermen zich tegen traangas van de Houthi-rebellen in Taiz.Beeld afp
Meer over