Plus

Iraanse dierenarts in Amsterdam voor behoud van de Perzische cheeta

De kans is groot dat u nog nooit van de Perzische cheeta heeft gehoord. Dat is niet zo gek, er zijn er nog maar dertig van en die wonen allemaal in Iran. De Iraanse dierenarts Iman Memarian was in Amsterdam om aandacht te vragen voor deze bedreigde katachtige.

Hanneke Keultjes
Dierenartsen Iman Memarian uit Iran (L) en Marno Wolters Beeld Rink Hof
Dierenartsen Iman Memarian uit Iran (L) en Marno WoltersBeeld Rink Hof

Memarian (33) heeft het zijn levensdoel gemaakt de zeldzame, zeer bedreigde Perzische cheeta voor uitsterven te behoeden. In Iran, het enige land waar het dier nog voorkomt, worden ze ernstig bedreigd door verkeer en boeren omdat de cheeta's ervan worden verdacht hun vee of hun herdershonden te doden.

Qua uiterlijk verschillen Perzische cheeta's nauwelijks van Afrikaanse jachtluipaarden. Maar voor het geoefende oog van Memarian zijn er wel degelijk verschillen: "De Perzische heeft meer haar en een dikkere nek."

Tournee
Deze week is de Iraanse dierenarts op tournee door Europa, om het dreigende lot van de Perzische cheeta onder de aandacht te brengen. Amsterdam is de eerste stop op zijn reis. Marno Wolters, één van de dierenartsen in Artis, nam hem de afgelopen dagen op sleeptouw.

Iran kent een grote variatie aan wilde dieren; vooral grote katachtigen. Acht soorten in totaal. "Het tragische is dat niemand dat weet. Ook Iraniërs niet."

Tegen de wens van zijn familie (die vond dat hij arts moest worden) studeerde Memarian diergeneeskunde aan de universiteit van Teheran en vertrok daarna naar Zuid-Afrika, Namibië en Botswana om zich te specialiseren in wilde dieren.

Tehran Zoo
Terug in Teheran klopte hij aan bij de Tehran Zoo; een wereld van verschil met Artis. "Als hier bordjes staan met 'niet voeren' dan luisteren mensen. In Iran is dat onbegonnen werk."

Ook Wolters heeft de verhalen van zijn vriend gehoord en is nog steeds verbijsterd: "Daar hadden ze niet eens één dierenarts! Een hele dierentuin, zonder dierenarts!"

Memarian wilde daar verandering in brengen. Bij de dierentuin was hij welkom, maar geld voor een salaris hadden ze niet. "Dus toen ben ik er maar gratis gaan werken."

Inmiddels is de dierentuin dolgelukkig met Memarian. Onder zijn leiding werden de dierenverblijven beter en aantrekkelijker gemaakt. De bezoekersaantallen nemen toe. Hij krijgt tegenwoordig zelfs salaris. Het is niet genoeg om van te leven; daarom klust hij bij als huisdierenarts.

Dierentuinenassociatie
En nu is hij even op bezoek in Amsterdam, met een doel. Hij wil dat de Tehran Zoo aansluiting zoekt met de Europese dierentuinenassociatie, waarvan het hoofdkantoor in Artis is gevestigd.

Hij hoopt dat zijn dierentuin kan deelnemen aan fokprogramma's om zo de Iraanse dieren weer op de kaart te zetten. Een voorbeeld: de Perzische leeuw was voor de islamitische revolutie hét symbool van Iran. Nu is het dier in Iran uitgestorven, maar lopen er nog wel exemplaren rond in Europese dierentuinen.

"Als ik een koppeltje naar de dierentuin in Teheran kan krijgen, zou dat enorme symbolische betekenis hebben voor de Iraniërs. Dan beseffen ze misschien ook dat ze de dieren die er nog wél zijn - de Perzische cheeta bijvoorbeeld - moeten koesteren."

Meer over