Iping stopt er volgend jaar mee

De Amsterdamse VVD begon deze zomer een offensief tegen Ipings vermeende regeldrift en maakt haar 'betutteling' tot speerpunt in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Foto Jean-Pierre Jans Beeld
De Amsterdamse VVD begon deze zomer een offensief tegen Ipings vermeende regeldrift en maakt haar 'betutteling' tot speerpunt in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Foto Jean-Pierre Jans

AMSTERDAM - Els Iping is geen kandidaat bij de verkiezingen in stadsdeel Centrum in maart volgend jaar. Ingewijden bevestigen dat de stadsdeelvoorzitter het over een half jaar voor gezien houdt. Maandag is de laatste dag waarop PvdA'ers zich kunnen kandideren voor de deelraad. Iping zelf wil haar besluit nog niet bevestigen.

De Amsterdamse VVD begon deze zomer een offensief tegen Ipings vermeende regeldrift en maakt haar 'betutteling' tot speerpunt in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. In de top van de Amsterdamse PvdA bestaat dan ook opluchting over Ipings besluit. Ze raakte de afgelopen jaren veelvuldig in opspraak bij het handhaven van regels waarvan niet iedereen het nut ziet. Vooral haar terrassenbeleid stuitte op verzet. De afgelopen weken was ze nog in het nieuws omdat ze het sponsorlogo op vlaggen van de Uitmarkt te groot vond en bezwaar maakte tegen de verkoop van ijsjes.

Iping trad in 2002 aan als bestuurder. In haar eerste termijn was Anne Lize van der Stoel (VVD) stadsdeelvoorzitter. In 2006 wisselden ze stuivertje. Na een zoveelste conflict met Iping trad Van der Stoel in 2007 af.

"Het is roeien tegen de stroom in," zei Iping twee jaar geleden in een interview over alle kritiek. "Ik wil dat het centrum gemengd blijft, met wonen én werken. We moeten het beeld keren dat we tegen ondernemers zijn."

Roeland Rengelink, PvdA-fractievoorzitter in de deelraad, heeft zich aangemeld als kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA in Centrum.

Een ander prominent lid van de PvdA, Elvira Sweet, stopt er na de komende gemeenteraadsverkiezingen ook mee. De stadsdeelvoorzitter van Zuidoost heeft tijdens een bewonersbijeenkomst in Holendrecht tegenover AT5 verklaard dat ze het na acht jaar voorzitterschap genoeg vindt geweest.

De PvdA wilde volgens Sweet dat ze nog een termijn aanbleef, maar de stadsdeelvoorzitter gaat wegens privéomstandigheden iets anders doen. (BAS SOETENHORST)

Foto: Jean-Pierre Jans

Meer over