Invulling revalidatie kan pas als Friso uit coma is

Pas als prins Friso een revalidatieindicatie krijgt, kan er gedacht worden aan een herstelproces. Zo'n indicatie kan er pas komen als Friso uit zijn coma is. Woordvoerders van verschillende revalidatiecentra kunnen daarom, en uit piëteit met de familie, nog niets zeggen over een mogelijk revalidatieproces van de prins.

ANP
© ANP Beeld
© ANP

De gevolgen van het hersenletsel verschillen per patiënt en hangen heel sterk af van het deel van de hersenen dat getroffen is en hoe ernstig de beschadiging is. Mogelijke gevolgen zijn onder meer spraakgebrek, verlamming en slechthorendheid. Doordat de gevolgen zo verschillen, is ook het verloop van het herstel heel divers.

Het herstel gaat het snelst in de eerste weken na het hersenletsel. In de hersenen komen geen nieuwe, gezonde cellen terug. Wel wordt dood weefsel opgeruimd. Het herstel bestaat er voornamelijk uit dat gezonde delen van de hersenen die tijdelijk zijn uitgevallen, weer langzaam gaan functioneren. Ook kan een patiënt geleerd worden om beter om te gaan met de klachten, zodat het dagelijks leven makkelijk wordt.

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) kan verschillende oorzaken hebben, zoals een beroerte of een hersenbloeding. In het geval van prins Friso gaat het om een zuurstoftekort van de hersenen. Daarbij heeft hij een hartstilstand gehad, waardoor ook een zuurstofgebrek van de hersenen optreedt.

Meer over