Invoering rookverbod werpt ook thuis vruchten af

Door de rookverboden in cafés, restaurants en op het werk zijn veel mensen ook thuis minder gaan roken. Dat blijkt uit een Europese studie die vandaag wordt gepubliceerd in het vakblad Tobacco Control.

ANP/Redactie
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Het onderzoek werd uitgevoerd in vier landen. Sinds de rookverboden in Nederland werden ingevoerd, steeg het aantal rokers dat thuis ook geen sigaret meer opstak met 28 procent. In Frankrijk was dat 17 procent, in Ierland 25 procent en in Duitsland 38 procent.

Tegenstanders van een rookverbod hadden bij de invoering ervan opgemerkt dat mensen die niet op het werk of in het café hun sigaretje mogen opsteken, vaker thuis zouden gaan roken.

'De gegevens lijken aan te tonen dat de rookverboden de rokers stimuleren ook thuis een verbod in te stellen', aldus de onderzoekers onder leiding van Ute Mons van het Duitse instituut voor kankeronderzoek in Heidelberg.

Het onderzoek werd uitgevoerd in de jaren 2003/2004 en 2008/2009 onder ruim 4600 rokers. De cijfers zijn vergeleken met Groot-Brittannië, waar geen algemeen rookverbod werd ingesteld en het aantal thuisrokers niet daalde.

Meer over