Plus

Inval op De Heining: niemand denkt dat hier alles in orde is

Wat gebeurt er achter de roldeur op industrieterrein De Heining, een rafelrand van Westpoort met een slechte reputatie? Tijdens een inval trad de overheid op.

Maarten van Dun
De politie neemt het gestolen BMW-motorblok mee. De rest van de auto werd ook gevonden in de loods, uiteengeschroefd in tientallen stukken Beeld Amaury Miller
De politie neemt het gestolen BMW-motorblok mee. De rest van de auto werd ook gevonden in de loods, uiteengeschroefd in tientallen stukkenBeeld Amaury Miller

Op industrieterrein De Heining, in het uiterste hoekje van het Westelijk Havengebied, zijn er nogal wat ondernemers die niet experimenteren met geavanceerde beveiligingssystemen om hun loods te bewaken. Wel lopen achter de hekken angstaanjagende Anatolische herdershonden om inbrekers af te schrikken.

Dan ook begeleid door luid geblaf trok dinsdagochtend een stoet aan overheidsdiensten het industrieterrein op: politie, Handhaving, Arbeidsinspectie, Openbaar Ministerie, het Van Traateam (gemeentelijke specialisten), de Omgevingsdienst Noordzeekanaal én het Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit wilden nu wel eens weten wat zich achter de grote roldeuren van de loodsen afspeelt.

Signaal afgeven
"Met zo'n gezamenlijke actie kunnen we bovendien een signaal afgeven," zegt Marloes, die als rechercheur de controle coördineert. "De overheid is in staat om samen op te treden. We delen veel informatie met elkaar en daardoor krijgen we een veel beter beeld van het gebied."

De samenwerking tussen zoveel opsporingsdiensten is uniek, valt ook een autohandelaar op als hij wordt gecontroleerd: "In de vijfentwintig jaar dat ik nu in Nederland werk, is het me nog niet eerder gebeurd dat er zo'n grote groep mensen binnen stond. Maar ja, ik zit ook nog niet zo lang op de Heining."

Gesjoemeld en gesjacherd
De Heining heeft de reputatie van een gebied waar buiten het zicht van de overheid flink wordt gesjoemeld en gesjacherd. Tegenwoordig is het industrieterrein, waar de huren een fractie zijn van de prijzen elders in de stad, vooral populair onder Turkse garagehouders.

Een enkele ondernemer op de Heining kan zich nog 30 november 1983 herinneren, toen in een loods op het terrein de ontvoerde biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer werden ontdekt, na er weken te zijn opgesloten.

Alles in orde
Op zo'n spectaculaire ontdekking rekenden de opsporingsambtenaren dinsdag niet, maar vooraf koesterde niemand de illusie dat op de Heining alles in orde zou zijn.

Dat bleek terecht. De huurder die zijn forse loods vakkundig - en zonder enige vergunning - had omgebouwd tot een locatie voor feesten en partijen, inclusief prachtig gedrapeerde stoffen voor het gietijzeren dak en een goedgevulde bar, bleek ook het motorblok van een gestolen BMW achter in zijn pand te hebben liggen.

Na nader onderzoek werd ook de rest van de auto gevonden, zij het uiteengeschroefd in tientallen stukken. Ook een gestolen scooter werd aangetroffen, samen met nog veel meer spullen die mogelijk van diefstal afkomstig waren.

Hij werd aangehouden. Juristen van de gemeente, ook aanwezig, moeten de burgemeester nog adviseren of zijn pand kan worden dichtgetimmerd.

Deur naar verleden
Hier en daar gaat met de deur van de loodsen een deur naar het verleden open, toen posters van blote vrouwen aan de muur hingen en volle asbakken op het bureau stonden. In sommige loodsen lijkt al jaren niemand geweest.

Volgens Jan van de Arbeidsinspectie is de beroepsgroep van de ouderwetse garagehouder bezig aan zijn zwanenzang. "Nieuwe auto's kunnen bijna alleen nog maar met een computer worden gemaakt. Dat kunnen deze mensen niet meer. Het is een uitstervende beroepsgroep."

Tot het zover is, is op de Heining niettemin voldoende bedrijvigheid. Bij een autobedrijf ziet een inspecteur dat de nummers op de onderdelen van een Seat niet met elkaar overeenkomen.

Omgekat
De auto blijkt 'omgekat': gestolen en voorzien van nieuwe papieren. Weer elders treffen arbeidsinspecteurs een Bulgaarse jongeman, die zonder papieren aan het werk was. Inspecteur Hüsnü: "Dat zal je altijd zien. Het is zijn eerste werkdag."

Zo blijven meer zaken onverklaarbaar, voor nu althans. Zo zijn zes peperdure, papierloze BMW's, Mercedessen en een Volkswagen Golf in een loods niet illegaal. De eigenaar, binnen vijf minuten ter plaatse in een dure BMW, legt het nog maar eens uit: "De auto's zijn voor de verkoop. We zijn nu eenmaal veel goedkoper dan de officiële dealer."

Meer over