Intimidatie, toch lage opkomst

HARARE - De bizarre tweede ronde van de verkiezingen voor het presidentschap in Zimbabwe werd gisteren gekenmerkt door intimidatie van de kiezers, van wie velen gedwongen naar de stembus kwamen, en desondanks een lage opkomst.

President Robert Mugabe wilde een hoge opkomst forceren om zijn 'herverkiezing' nog enige geloofwaardigheid te geven. Maar zelfs in de hoofdstad Harare was het aantal kiezers dat een stem uitbracht aanmerkelijk lager dan bij de eerste ronde van de verkiezingen in maart.

Toch was er geen sprake van een officiële boycot door de oppositiepartij Movement for Democratic Change, wier kandidaat Morgan Tsvangirai zich zondag had teruggetrokken vanwege het toenemende geweld tegen zijn aanhangers. Tsvangirai liet gisteren weten vanuit de Nederlandse ambassade, waar hij om veiligheidsredenen verblijft, dat hij verwachtte dat de kiezers bedreigd en gefilmd zouden worden.

''God weet wat er in uw hart omgaat. Maar waag uw leven niet,'' schreef hij in een e-mail. De uitslag van de verkiezingen 'geeft slechts de angst van de bevolking weer'.
''Wat vandaag plaats heeft, is geen verkiezing. Het is een exercitie in massale intimidatie,'' zei hij later op een persconferentie.

Waarnemers van de Southern African Development Community en het Pan-Afrikaanse parlement stelden vast dat de Zimbabwanen in veel gevallen zich niet uit vrije wil bij de stembureaus meldden. ''Sommigen zeggen: 'Ons is bevolen hier te komen','' verklaarde de woordvoerder van de waarnemersgroep van het parlement, Khalid A. Dahab, tegenover het persbureau AP. ''Het is niet normaal. Er heerst een enorme spanning.''

Toen de stembureaus opengingen in de wijk Mbare van Harare, een bolwerk van de oppositie, kwam er aanvankelijk geen kiezer opdagen. Maar gaandeweg de dag verschenen de kiezers in groepen, onder begeleiding van vermoedelijk knokploegen van Mugabes partij Zanu- PF. De namen van de kiezers werden voorgelezen uit een boek, en aangekruist als de betreffende kiezer zich in het stembureau begaf.

In de tweede stad van het land, Bulawayo, ook een bolwerk van de MDC, was het ongewoon stil op straat. De mensenrechtenactivist Dusani Ncube bezocht er in de loop van de morgen tien stembureaus en stelde vast dat er slechts twee kiezers hun stem hadden uitgebracht. Maar op het platteland rond de stad werden de mensen naar de stembureaus gejaagd met het dreigement dat hun huizen zouden worden platgebrand als ze weigerden te gaan stemmen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, verklaarde dat de Verenigde Staten in de Veiligheidsraad zullen aandringen op hardere sancties tegen het regime van Mugabe. De woordvoerder van de Europese Unie verklaarde dat de stembusgang in Zimbabwe 'pseudoverkiezingen zijn'. ''De verkiezingen zijn hol, en de uitslag zal evenzeer hol en betekenisloos zijn.''

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G8 beschuldigden in een gezamenlijke verklaring de regering- Mugabe van het 'verhinderen van vrije en eerlijke verkiezingen'. (HET PAROOL)

Een verlaten stembureau tijdens de 'verkiezingsdag'. Foto AP/Tsvangirayi Mukwazhi Beeld
Een verlaten stembureau tijdens de 'verkiezingsdag'. Foto AP/Tsvangirayi Mukwazhi
Meer over