Internetbranche in brandbrief: Nederland mist de glasvezelboot

Bij de aanleg van nieuwe woonwijken en bedrijfsgebieden, waar Amsterdam nu een grootschalig begin mee maakt, moet de aanleg van glasvezelkabels voor supersnel internet meteen worden meegenomen, ook al is de exploitatie daarvan de eerste jaren onrendabel.

Herman Stil
Glasvezelgigant Reggefiber rolde vorig decennium samen met de gemeente Amsterdam kabels uit naar IJburg, Zeeburg en delen van Nieuw-West. Beeld anp
Glasvezelgigant Reggefiber rolde vorig decennium samen met de gemeente Amsterdam kabels uit naar IJburg, Zeeburg en delen van Nieuw-West.Beeld anp

Volgens vier brancheorganisaties voor de internetsector dreigt Nederland de digitale boot te missen.

Ons land wordt links en rechts ingehaald bij de aanleg van supersnelle glasvezelinternetkabels. De overheid moet de regie in handen nemen, schrijven de vier donderdag in een brandbrief aan het kabinet.

Nederland topt weliswaar lijstjes van bestverbonden landen ter wereld, maar dat geldt alleen voor de internetknooppunten als AMS-IX en de daaraan verbonden datacentrales. Van die positie merken veel Nederlanders, scholen, instellingen en bedrijven niet veel.

Top 10
"We zakken steeds verder af in de ranglijsten van internettoegang, het laatste stukje naar de gebruikers," zegt Stijn Grove van DCCA, de brancheclub van datacentrales. "We zijn zelfs uit de top 10 verstoten. Nog even en het is te laat."

Momenteel zijn 2,7 miljoen Nederlandse huishoudens op glasvezel aangesloten - waarvan maar een deel ook echt een glasvezelabonnement heeft. In plaats van die 35 procent zou de dekking volgens Grove "misschien wel 98 procent moeten zijn".

Rotterdam
In Amsterdam is maar 17 procent van de adressen glasvezelklaar, in Almere is dat 94 procent, in glaskampioen Amersfoort 97 procent. Het kan overigens slechter: in Rotterdam heeft maar 3 procent van de adressen glas achter de deur.

"Dit is niet alleen een technologische uitdaging, maar ook een maatschappelijke. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen Particulier initiatief kent grenzen. Bepaalde gebieden zijn nu eenmaal moeilijk te ontsluiten voor het bedrijfsleven."

Grove wijst op Amsterdam, waar gemeente en glasvezelgigant Reggefiber vorige decennium kabels uitrolden naar IJburg, Zeeburg en delen van Nieuw-West. Maar sindsdien hebben ze de rest van de stad goeddeels links laten liggen.

Concurrentie
"Consumenten en bedrijven weten nu nog niet hoe ze over vijf jaar hun internetaansluiting gebruiken. Zorg op afstand wordt steeds belangrijker, op scholen de digitale lesomgeving, er komt veel meer concurrentie van diensten die veel dataverkeer genereren. En dat komt nog naast de steeds grotere snelheid die we vereisen voor internet en amusement."

Het kabinet zou volgens de vier in ieder geval de telecomwet uit 1968 aan de huidige tijd moeten aanpassen en zaken als netneutraliteit - waarbij aanbieders en gebruikers ongeacht hun dataaanbod hetzelfde worden behandeld - moeten garanderen. "We lopen tegen de grenzen aan van wat nu juridisch nog mag van de wet."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over