Internet bij Spelen nog gecensureerd

PEKING - De Chinese organisatoren van de Olympische Spelen hebben beloofd de internetbeperkingen voor journalisten op te heffen. Journalisten constateerden vanochtend in het perscentrum echter nog het tegendeel.

De website van Amnesty International, dat een zeer kritisch rapport over China heeft uitgebracht, en andere kritische sites waren weer te lezen. Ook de site van de BBC was weer bereikbaar. Talloze bleven echter geblokkeerd.

Daaronder zijn sites van Chinese dissidenten, die van de verboden spirituele beweging Falun Gong en pagina's met informatie over het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989. China en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) waren bedolven onder kritiek nadat journalisten de internetbeperkingen hadden geconstateerd.

Het IOC werd verweten dat het met de censuur had ingestemd. Amnesty laakte 'een verraad aan de Olympische principes'. In Nederland sprak de Tweede Kamer schande over de beweerde overeenkomst tussen China en het IOC.

Gisteravond ontmoetten beide partijen elkaar. Na afloop kondigden ze aan dat het probleem was opgelost. Maar vandaag bleek dat de opheffing van de censuur niet volledig is. (Reuters, AP)

undefined

Een actievoerder van Amnesty International demonstreert dinsdag bij Chinese ambassade in Den Haag om aandacht te vragen voor de mensenrechten in China. De site van Amnesty International is inmiddels weer bereikbaar, andere sites in China blijven geblokkeerd. Foto ANP/Ronald Fleurbaaij Beeld
Een actievoerder van Amnesty International demonstreert dinsdag bij Chinese ambassade in Den Haag om aandacht te vragen voor de mensenrechten in China. De site van Amnesty International is inmiddels weer bereikbaar, andere sites in China blijven geblokkeerd. Foto ANP/Ronald Fleurbaaij
Meer over