Internationale prijs voor Fishes

AMSTERDAM - Bart van Olphen, oprichter van de visketen Fishes, heeft gisteren in het Amerikaanse Boston een internationale prijs gekregen voor zijn bijdrage aan duurzame visvangst.De International Seafood Champion Awards worden uitgereikt aan bedrijven die zich sterk maken voor het beschermen van bedreigde vissoorten.

De Amsterdammer Van Olphen werd door drieduizend internationale organisaties en visbedrijven als winnaar aangewezen. De Seafood Alliance, die de prijs uitreikt, bestaat uit chefkoks, vishandelaren, vissers, geleerden en non-profit organisaties.

De zeevis van Fishes is afkomstig van gezonde vispopulaties en wordt op een ecologisch verantwoorde manier gevangen.

Van Olphen begon vijf jaar geleden met Fishes, dat inmiddels winkels en restaurants heeft in Amsterdam, Breukelen en Utrecht.

De 'handgedoken' of 'lijngevangen' zeevis is fors duurder. Maar daar heeft de doorgaans beterverdienende klandizie geen moeite mee. De 'visjuwelier' profiteert van de trend vis te zien als delicatesse, die wat mag kosten.

De traiteur betrekt zijn vis van kleine vissersbedrijven, die volgens hem duurzamer opereren dan de grote varende visfabrieken van de grote visserijconcerns.

Vorig jaar werd de visketen als eerste gecertificeerd als duurzame onderneming door de Marine Stewardship Counsel (MSC). Fishes is nu de grootste handelaar in de wereld van producten die voldoen aan het MSC-keurmerk.

Er worden tot nog toe slechts achttien soorten vis gevangen volgens de regels van het keurmerk. Zij zijn goed voor acht procent van alle gevangen zeevis.

Onder het MSC-keurmerk liggen inmiddels vissoorten in de winkel als heilbot, kabeljauw, tong uit Hastings, tonijn en verse Alaskazalm. De Albacoretonijn uit de Verenigde Staten mag onder het MSC-keurmerk alleen gevangen worden door tien Amerikaanse vissersfamilies, die met lijnen vissen.

undefined

Meer over