Inspectie maakt handelwijze huisarts Tromp bekend

De Inspectie voor de Gezondheidszorg IGZ gaat de toedracht bekendmaken rond het overlijden van een patiënt van huisarts Tromp uit Tuitjenhorn. De IGZ heeft dat aan de advocaten van de familie van Tromp laten weten, maakte de inspectie bekend.

Redactie
Illustratie Beeld anp
IllustratieBeeld anp

De inspectie hoopt meer duidelijkheid te geven over hoe zij het toezicht op het handelen van Tromp heeft uitgevoerd. De huisarts werd op non-actief gezet na een door hem uitgevoerde euthanasie op een terminaal zieke patiënt. Tot nu toe was de IGZ uit privacyoverwegingen terughoudend met informatie over deze zaak.Tromp pleegde kort na het bevel te stoppen met zijn praktijk zelfmoord.

De advocaten van de familie Tromp kunnen de openbaarmaking tegenhouden door naar de rechter te stappen en een zogeheten voorlopige voorziening aan te vragen. In dat geval moet de IGZ de uitspraak afwachten.

De Landelijke Huisartsen Vereniging LVH had de inspectie eerder opgeroepen meer duidelijkheid te geven in deze zaak. Het besluit tot openbaarmaking noemt de LHV 'een eerste belangrijke stap'.

'Coassistent handelde juist'
Een coassistent van het AMC in Amsterdam was aanwezig bij de euthanasie die Tromp uitvoerde. Zij had grote twijfels over het handelen van de huisarts, vooral over de grote doses morfine en een slaapmiddel die hij toediende. Ze meldde haar bevindingen bij haar begeleider in het AMC dat op zijn beurt de IGZ inschakelde.

'Ze heeft juist gehandeld. Het is een hele dappere collega', zei Maas Jan Heineman, lid van de raad van bestuur van het AMC donderdagavond in Nieuwsuur. De coassistent had Tromp gewezen over de grote hoeveelheid medicatie die zij voor de terminale patiënt moest klaarmaken. Dit klopt niet, zou ze hebben gezegd. Tromp nam dit werk toen van haar over.

'Later zei hij tegen de coassistent: het is niet de bedoeling dat je dit gaat delen met je begeleiders op het AMC', aldus Heineman.

Meer over