Update

Inspecteurs IAEA zonder succes weg uit Iran

De inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) hebben Iran verlaten na twee dagen vruchteloos praten. Vannacht maakte het IAEA bekend dat hun de toegang was geweigerd tot een militaire installatie in Parchin.

Redactie
IAEA-inspecteurs zondag bij hun vertrek uit Wenen. Beeld reuters
IAEA-inspecteurs zondag bij hun vertrek uit Wenen.Beeld reuters

Daarbij ging het om een fabriek die vermoedelijk is gevestigd op een militair complex in Parchin, enkele tientallen kilometers ten zuidoosten van Teheran. De locatie is al vaker doelwit geweest van IAEA-controles. Vermoed wordt dat de installatie een belangrijke rol speelt in het veronderstelde kernwapenprogramma dat Iran erop nahoudt.

Geen overeenstemming
Maandag en dinsdag hebben de inspecteurs gesprekken gevoerd met de autoriteiten in Teheran. Daarbij kon volgens het IAEA geen overeenstemming worden bereikt over het verdere verloop van de controles. Vannacht keerden de inspecteurs terug naar Wenen.

Iran houdt vol dat zijn nucleaire programma louter vreedzame doelen dient. Het IAEA meldde in november gegronde redenen te hebben om te veronderstellen dat Iran ook onderzoek uitvoerde naar de ontwikkeling van kernwapens.

Explosieven
In datzelfde rapport werd opgemerkt dat de installatie in Parchin waarschijnlijk bedoeld was om explosieven te testen die konden worden gebruikt om een atoombom tot ontploffing te brengen.

Meer over