ING-topman: niemand kan gevolgen Grieks faillissement overzien

Een faillissement van Griekenland kan grote consequenties hebben en moet worden voorkomen. Dat stelde de bestuursvoorzitter van ING, Jan Hommen, vandaag in een toelichting op de jaarcijfers van het concern.

ANP / Redactie
Jan Hommen Beeld AP
Jan HommenBeeld AP

'Net zoals niemand wist wat er zou gebeuren toen Lehman Brothers viel, weet niemand wat er zal gebeuren bij een default van Griekenland. De indirecte gevolgen kunnen groot zijn, daarom moeten we het gewoon zien te voorkomen', aldus Hommen.

Grote bijdrage
De banken hebben volgens Hommen een grote bijdrage geleverd aan de Griekse steun. Ze zijn bereid de helft van de schulden af te schrijven en een lagere rente en langere looptijd te accepteren op de overige schulden, legde hij uit. 'Dat pakket is zo'n 130 miljard euro waard. Of het genoeg is, hangt nu af van de bevindingen van de trojka. Daar maken wij geen deel van uit.'

Reputatie
ING heeft nog niet besloten of eind deze maand gebruik wordt gemaakt van de nieuwe ronde aan goedkope langlopende leningen die de Europese Centrale Bank (ECB) verstrekt. 'Daar wordt nog over gepraat', stelde Hommen. 'We moeten goed letten op de gevolgen voor onze reputatie en ons imago.'

De ECB verstrekte in december bijna 500 miljard euro aan 3-jaarsleningen aan een groot aantal Europese banken. ING liet die ronde aan zich voorbij gaan, zo viel uit de woorden van Hommen op te maken.

Meer over