AEX

ING koploper in groene AEX

De Amsterdamse aandelenbeurs is donderdag met winst aan de nieuwe beursmaand begonnen. De andere Europese beurzen openden in het rood.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

De handel werd opnieuw gedomineerd door de aanhoudende stroom kwartaalcijfers. Op Beursplein 5 kwamen de AEX-bedrijven ING, ArcelorMittal en Shell met resultaten.

ING doet het goed
ING ging aan kop bij de hoofdfondsen met een winst van ruim 4 procent. Het financiële concern zag de kwartaalwinst flink kelderen door de megaboete die de bank onlangs heeft gekregen voor witwassen. Zonder die flinke last ging het wel beter met het bedrijf.

Olie- en gasconcern Shell won 0,8 procent en staalmaker ArcelorMittal zakte 0,8 procent.

In de MidKap prijkte chiptoeleverancier ASMI bovenaan met een winst van 14,5 procent na een sterk derde kwartaal. Metalenspecialist AMG, die omzet en winst wist op te krikken, werd 6,5 procent hoger gezet. Financieel dienstverlener Intertrust, die de kwartaalwinst zag dalen, stond onderaan met een min van 4,5 procent.

Technologiegroep TKH, die ook met een handelsbericht kwam, zakte 1,6 procent. Veevoerbedrijf ForFarmers, dat afgelopen kwartaal veel last had van de extreme hitte, verloor 5,3 procent bij de kleinere bedrijven.

Op de lokale markt zakte Brill 8,8 procent. De wetenschappelijk uitgeverij gaf een winstalarm na een teleurstellend kwartaal. In Zürich won Swiss Re 1 procent na meevallende cijfers van de herverzekeraar. De bank Credit Suisse, die ook met resultaten kwam, daalde ruim 4 procent. Telecomreus BT schroefde zijn winstverwachting op en dikte bijna 7 procent aan in Londen. In Kopenhagen won Danske Bank 4,6 procent na een handelsbericht.

Meer over