ING en ABN Amro genoemd in 'offshore-leaks'

ING en ABN Amro blijken voor te komen op een gelekte lijst van mensen en bedrijven met geld op geheime rekeningen in belastingparadijzen, ook wel 'offshore-leaks' genoemd. Daarover schrijft dagblad Trouw, dat inzage heeft gehad in de gelekte documenten.

null Beeld anp
Beeld anp

De twee Nederlandse banken hebben voor klanten tientallen vennootschappen geregistreerd op onder meer de Britse Maagdeneilanden en de Cookeilanden. Met dergelijke constructies worden hogere belastingen in het land van herkomst ontlopen.

Uit het onderzoek van Trouw blijkt onder meer dat ING een aantal bedrijven heeft laten opzetten voor de Indonesische miljardair Eddy William Katuari en diens kinderen en zakenpartners.

Ook Nederlandse particulieren in database
In de database waar Trouw inzage in heeft, staan volgens de krant ook namen van Nederlandse particulieren. Wie dit zijn is nog niet bekend. Het onderzoek van de krant naar hun constructies in de belastingparadijzen loopt nog.

Trouw had inzage in gelekte documenten en e-mails van de trustkantoren Portcullis Trustnet en Commonwealth Trust Limited. De kantoren zijn gespecialiseerd in het opzetten en beheren van bedrijven in belastingparadijzen. Ze doen dat voor internationale bedrijven en vermogende particulieren, die zoveel mogelijk op de achtergrond blijven.

Banken: 'Vennootschappen voldoen aan wetgeving'
ING en ABN Amro zeggen tegen Trouw dat ze nooit hebben meegewerkt aan belastingontduiking. Ook 'voldoen de vennootschappen altijd aan lokale en internationale wetgeving', benadrukt ABN Amro.

Bekende namen in het buitenland
In het buitenland zijn al namen van particulieren uit de database bekendgemaakt. Dat heeft in enkele landen voor opschudding gezorgd. Zo zou penningmeester Jean-Jacques Augier van de verkiezingscampagne van de Franse president François Hollande geld hebben weggesluisd naar de Kaaimaneilanden.

Andere bekende namen zijn onder meer president van Azerbeidzjan Ilham Alijev en de Spaanse kunstverzamelaarster barones Carmen Thyssen-Bornemisza, een voormalige schoonheidskoningin en weduwe van een Thyssen-staalmiljardair.

Meer over