Indrukwekkende time-lapse van het maanoppervlak

De Amerikaanse satellieten Ebb en Flow (Eb en Vloed) stortten vorige maand op destructieve - maar geplande - wijze op het maanoppervlak. Nu zijn er beelden gepubliceerd van een van Ebbs laatste tochten boven het noordelijk halfrond van de maan.

Redactie

De satelliet Ebb maakte de foto's vanaf een afstand van ruim tien kilometer, in de buurt van de Jackson krater, een krater met een diameter van 71 kilometer.

Afgelopen 17 december stortten de twee satellieten met een snelheid van ruim 6000 kilometer per uur op de maan. Ebb en Flow hebben het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar het maanoppervlak en brachten de zwaartekracht van de maan in kaart. De satellieten hebben ruim 115.000 foto's van de maan gemaakt.

Aan het einde van de Grail-missie (Gravity Recovery and Interior Laboratory) was de brandstof bijna op, waardoor Nasa besloot ze neer te laten storten. De plek waar de twee landden, is vernoemd naar astronaute Sally K. Ride, die in 1983 de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte werd.

Rusland
Vandaag liet Rusland weten na ruim veertig jaar weer naar de maan te willen. In 2015 stuurt de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos een onbemande maanverkenner de ruimte in, meldt persbureau AP. Rusland ondernam in 1973 voor het eerst - en tot dusver voor het laatst - een missie naar de maan.

De maanverkenner gaat op zoek naar water en neemt bodemmonsters. Het vijfhonderd kilogram zware vehikel heeft 25 kilogram aan onderzoeksapparatuur aan boord. De Russische president Vladimir Poetin heeft aangekondigd omgerekend een kleine achthonderd miljoen euro voor het nieuwe lanceerstation vrij te maken.

null Beeld Nasa
Beeld Nasa
Een afbeelding van de verschillen in het zwaartekrachtveld op de maan, gemeten door Nasa's Gravity Recovery and Interior Laboratory (Grail). Beeld Nasa
Een afbeelding van de verschillen in het zwaartekrachtveld op de maan, gemeten door Nasa's Gravity Recovery and Interior Laboratory (Grail).Beeld Nasa
De laatste vlucht van de Grail-missie. Beeld Nasa
De laatste vlucht van de Grail-missie.Beeld Nasa
Meer over