Indiase dorpsraad verbiedt vrouwen mobiele telefoons te gebruiken

De dorpsraad van Suderbari, een gehucht in de oostelijke Indiase deelstaat Bihar, heeft ongetrouwde vrouwen verboden om mobiele telefoons te gebruiken. Het zou de sociale sfeer maar bederven en meisjes aanmoedigen er met een geliefde vandoor te gaan.

Sacha Kester
Een Indiase bruid Beeld ANP
Een Indiase bruidBeeld ANP

Getrouwde vrouwen mogen wel gebruikmaken van een mobieltje, maar alleen binnenshuis en in het bijzijn van een familielid.

Op overtredingen staat een forse boete: 10.000 Indiase rupees (141 euro) en dat is het equivalent van een maandsalaris in de regio.

De dorpsraad hoopt met de maatregel het aantal incidenten een halt toe te roepen, die de sociale structuur van het dorp ondermijnen. In India worden de meeste mensen nog steeds uitgehuwelijkt door hun ouders, maar een mobiele telefoon (en de mogelijkheid om er berichten mee te sturen) zou het aantal jongeren dat er uit liefde met elkaar vandoor probeert te gaan, vergroten. Ook het risico op relaties voor het huwelijk zou toenemen. 'Daar maken we ons ernstige zorgen over', zegt Manuwar Alam van de dorpsraad tegen de Britse krant The Guardian.

undefined

Meer over