Indianen klagen brouwers aan wegens alcoholverslaving

Een Amerikaanse indianenstam heeft enkele bierbrouwers van wereldformaat aangeklaagd wegens ernstige alcoholproblemen in de gemeenschap. De Oglala Sioux-stam eist een schadevergoeding van 500 miljoen dollar voor gezondheidszorg, welzijnsvoorzieningen en de rehabilitatie van kinderen.

Redactie
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

De stamouderen zeggen dat de rechtszaak een laatste redmiddel is nadat andere pogingen om alcoholmisbruik aan banden te leggen, zoals regelgeving en demonstraties, faalden.

5 miljoen blikjes
In het Pine Ridge reservaat is alcohol verboden en de dichtstbijzijnde slijters zijn 32 kilometer verderop in Whiteclay. Daar werden in 2010 bijna 5 miljoen blikjes bier verkocht, terwijl het dorp zelf maar ongeveer een dozijn inwoners telt. De alcohol wordt volgens de stamouderen naar het reservaat gesmokkeld en de bierbrouwers en slijters rekenen daar volgens hen ook op.

De advocaat van de indianen benadrukt dat je als brouwer dan niet je handen in onschuld kan wassen en zeggen dat je niks te maken hebt wat er daarna met de alcohol gebeurt. De president van de indianenstam, John Yellow Bird Steele, zegt er net als andere Amerikaanse ouders alles aan te willen doen om het welzijn van hun kinderen te beschermen.

Armoede
In het reservaat heeft een op de vier kinderen een foetusaandoeningen door alcoholmisbruik. Bijna de helft van de bevolking leeft er onder de armoedegrens en de levensverwachting van de indianen in het gebied is slechts 45-52 jaar, terwijl dat voor de gemiddelde Amerikaan 77,5 jaar is.

Meer over