Indiaas shoppen in Oost: roti? Nee joh: samosa's en paneer!

Niet naar het buitenland? Deze exotische supermarkten zorgen voor het ultieme vakantiegevoel, ín Amsterdam. In deel 4: Authentic India, de Indiase super op de Eerste van Swindenstraat.

Steffi Posthumus
Chiranjeev Singh en zijn vrouw Amanjot Kaur runnen de zaak in Oost al zo'n zes jaar. Beeld Jesper Boot
Chiranjeev Singh en zijn vrouw Amanjot Kaur runnen de zaak in Oost al zo'n zes jaar.Beeld Jesper Boot

Op het eerste gezicht lijkt Authentic India meer een belwinkel dan een Indiase supermarkt. Ondanks de drukbestickerde pui zou je er dus zo voorbij lopen. Maar eenmaal binnen zie je: hier kom je voor écht Indiaas eten. Geen Hindoestaans-Surinaamse roti kip (die haal je maar bij Roopram ernaast), maar verse paneer en samosa's.

Expats
"Minstens negentig procent van ons assortiment is authentiek Indiaas," vertelt eigenaar Chiranjeev Singh, die samen met zijn vrouw Amanjot Kaur al zo'n zes jaar de zaak runt.

Hoewel het merendeel van hun clientèle Nederlands is, weten ook steeds meer Indiase expats de winkel te vinden. "Er zijn veel Surinaamse en Pakistaanse winkels in Amsterdam, maar wij zijn de enige met de focus op Indiase producten."

Kant-en-klaar
Op een paar producten (Knorr en Fernandes) na is de winkel inderdaad tot de nok gevuld met Indiase lekkernijen én kookgerei. Van Haldiram's Khatta Meetha (een pittig gekruide zoutjesmix) en Mint Lachha (aardappelsticks met mintsmaak) tot een Kadai (een typisch Indiase gietijzeren wok) en grote (20 kg) zakken chapattibloem: je vindt het hier. En anders helpen Chiranjeev en Amanjot je graag met zoeken.

"Als je nog onbekend bent met de Indiase keuken zou ik aanraden hier te beginnen," zegt Chiranjeev, terwijl hij wijst naar het schap met kant-en-klaar mixes voor gerechten als Alu Muttar (een aardappelen en erwtencurry) en Palak Paneer (spinazie met Indiase roomkaas). "Als je wat verder bent kun je zelf aan de slag met onze verse paneer en kruiden."

Authentic India
Eerste van Swindenstraat 16
Ma t/m zat 9.30 - 19.30
Zon 12.30 - 17.30
Website: www.authenticindia.nl

'Als je nog onbekend bent met de Indiase keuken zou ik aanraden hier te beginnen' Beeld Jesper Boot
'Als je nog onbekend bent met de Indiase keuken zou ik aanraden hier te beginnen'Beeld Jesper Boot

Workshops
Heb je de smaak te pakken of wil je juist een vliegende start maken? Amanjot geeft ook kookworkshops (groepjes van 4 tot 7 personen, 65 euro per persoon inclusief lunch) in de zaak. Je leert dan vijf verschillende gerechtjes maken: een type brood, rijst, twee curries en raita. Amanjot: "Échte Indiase raita is niet dat komkommer-yoghurtsausje dat Nederlanders kennen, maar echt een volwaardig bijgerecht."

Wie liever eet dan kookt, kan zich ook tegoed doen aan de hapjes die Amanjot dagelijks maakt. Aanrader? De vegetarische samosa: licht pittig en gevuld met romige aardappel en groenten. "Dat recept blijft geheim, het is ons best verkochte product," lacht Chiranjeev.

Liever winkelen in het Oostblok? Bekijk dan hier onze trip naar Priwet Rossia, de Russische super op de Vijzelstraat of Costa Supermarket Polski sklep, de Poolse super aan de Meeuwenlaan in Noord. In Afrikaanse sferen? Neem dan een kijkje bij Abyssinia African Grocery op de J.P Heijestraat in West.

De vega samosa's van Amanjot zijn niet te versmaden Beeld Jesper Boot
De vega samosa's van Amanjot zijn niet te versmadenBeeld Jesper Boot

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over