India vreest vloedgolf na aardverschuiving Nepal

De aardverschuiving van afgelopen weekend in Nepal dreigt grote overstromingen te veroorzaken in zowel Nepal als het noordoosten van India. Door de verschuiving in het oosten van het land is de Nepalese rivier Sunkoshi verstopt geraakt, waardoor een groot stuwmeer is ontstaan. Als de spontaan gevormde dam bezwijkt lopen 125 duizend mensen in het oosten van India gevaar.

De Sunkoshi rivier in Nepal, waar een aardverschuiving afgelopen weekend een stuwmeer veroorzaakte. Beeld belga
De Sunkoshi rivier in Nepal, waar een aardverschuiving afgelopen weekend een stuwmeer veroorzaakte.Beeld belga

Het Nepalese leger heeft zaterdag geprobeerd de blokkade in de rivier op te blazen met explosieven. Dit lukte maar ten dele. Vier dagen later lijkt de hoeveelheid opgehoopt water nog steeds niet voldoende afgenomen om geen gevaar meer te vormen.

Vandaag is een nieuwe poging ondernomen om het water voorzichtig weg te laten lopen door kleine explosieven via een helikopter op de blokkade te droppen. Lokale politiechef Gopal Prasad Parajuli meldde aan de Kathmandu Post dat de poging werd gedaan op basis van suggesties van geologen, meteorologen en andere experts.

Evacuatie
Het gebied stroomafwaarts van de Sunkoshi rivier is inmiddels tot crisisgebied verklaard. Het gaat hier om een gebied van bijna 250 kilometer, dat loopt van het Sindhupalchowk district, waar de aardverschuiving plaatsvond, tot in de deelstaat Bihar in het noordoosten van India. Bewoners worden geadviseerd zich te verplaatsen naar hoger gelegen gebieden.

De autoriteiten in Bihar hebben ondertussen alle artsen in overheidsdienst en andere ambtenaren in de bedreigde gebieden gevraagd hun vakantieplannen uit te stellen. Militairen van het leger en vliegtuigen en helikopters van de luchtmacht staan paraat om eventueel hulp te bieden.

De deelstaatregering heeft een noodwet afgekondigd om inwoners zo nodig onder dwang te evacueren. Tot nu toe zijn zo'n 60 duizend mensen geëvacueerd. Er zijn 120 kampen ingericht om hen op te vangen. Ook alle openbare scholen in het gebied zijn gesloten om geëvacueerde mensen te kunnen onderbrengen.

Regenseizoen
De aardverschuiving werd waarschijnlijk veroorzaakt door zware regenval. Het regenseizoen, van juni tot september, is van groot belang voor de grotendeels agrarische economieën van Zuid-Azië. Elk jaar veroorzaakt de regen echter ook overstromingen en aardverschuivingen, die dorpen onder water zetten en veel mensen het leven kosten.

Dat het risicogebied dit keer zo groot is komt doordat het stroomgebied van het gezamenlijke rivierensysteem van de Koshi rivier, waar de Sunkoshi in uitloopt, bijna 70 duizend kilometer beslaat. Het water stroomt van Tibet stroomafwaarts door naar Nepal en India.

Meer over