Inburgeringsfiasco blijkt erger te kunnen

AMSTERDAM - Het echec met inburgeringscursussen in Amsterdam is veel ernstiger dan was gedacht. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat vorig jaar bijna 11.000 mensen aan een inburgeringscursus begonnen. Maar waarschijnlijk gaat het om slechts de helft van dat aantal. Wethouder Lodewijk Asscher wil jaarlijks 15.000 mensen op een cursus plaatsen.

Eerder was al duidelijk dat sommige cursisten dubbel werden geteld, doordat ze verschillende taalcursussen volgen, waarvoor ze zich steeds weer moeten aanmelden. Asscher kondigde daarom een 'ontdubbelingsoperatie' aan. Uit de eerste gegevens blijkt dat deze dramatisch uitpakt en dat in liefst vijftig procent van de gevallen dubbel is geteld. Dat zou betekenen dat niet meer dan 5500 mensen vorig jaar een cursus zijn begonnen.

Asscher heeft zijn ambtenaren en de stadsdelen gevraagd binnen drie weken met plannen te komen om de enorme achterstanden in te lopen. Zelf wil hij bij wijze van proef af van de wettelijk verplichte eigen bijdrage van 270 euro van de cursisten. Veel inburgeraars haken af als ze horen dat ze dit moeten betalen.

De gemeente heeft een conflict met minister Ella Vogelaar (Integratie) over miljoenenclaims van aanbieders van inburgeringscursussen. Veel daarvan kwamen in de problemen doordat gemeenten de toegezegde cursisten niet leverde. Vogelaar wil de gemeenten deels laten opdraaien voor de schade. Amsterdam en andere grote steden verzetten zich daartegen. (BAS SOETENHORST)

Wethouder Lodewijk Asscher wil jaarlijks 15.000 mensen op een cursus plaatsen. Foto ANP/Juan Vrijdag Beeld
Wethouder Lodewijk Asscher wil jaarlijks 15.000 mensen op een cursus plaatsen. Foto ANP/Juan Vrijdag
Meer over