Plus

In Zuidoost wemelt het van de overlastgevers

Woonstichting Rochdale krijgt steeds vaker klachten van bewoners over overlastgevers. Dit zijn vaak ex-daklozen of ex-verslaafden die niet worden begeleid.

Ton Damen en Hanneloes Pen
Overal op de muren worden teksten gekalkt Beeld Joris van Gennip
Overal op de muren worden teksten gekalktBeeld Joris van Gennip

Stefan Vermist, wijkbeheerder van woonstichting Rochdale in de G-buurt in Zuidoost, zit met een stapel foto's in zijn handen in zijn kantoortje van de flat Geldershoofd. Het zijn foto's van een kapotte ruit, graffiti op muren, vernielde deuren en ondergepiste galerijen.

Hij heeft er een dagtaak aan om overlastgevers op hun gedrag aan te spreken en de zaak te herstellen. Vermist geeft een rondleiding door het flatgebouw Geldershoofd en loopt over de galerij.

Dan staat hij stil voor het huis van een beruchte bewoner. De voordeur van de woning is deels vernield, het bordje met het huisnummer is eraf gesloopt en er staat afval onder het raam. Verderop ligt een leeg bierblikje.

Uit het huis komt een man gelopen, waarschijnlijk een van de vele bezoekers die hier regelmatig komt. Vermist wil er niet te lang bij stilstaan. Hij kent zijn pappenheimers.

Samen met zijn collega Monica Liqui Lung, sociaal beheerder, is hij al eens op de verwarde man van ongeveer vijftig afgestapt. Ze zagen dat zijn huis vol grof vuil stond. "Hij sjouwt van alles mee, is verbaal agressief en intimideert buren. Hij intimideert ons ook als we hem aanspreken. Hij komt heel dicht bij je staan," zegt Liqui Lung, die samen met andere collega's agressiviteittrainingen krijgt.

Briesende stier
Op de deur van de kelderbox zit graffiti. De twee medewerkers van Rochdale kennen de 'handtekening' van de man: een briesende stier. De deur is halfgeopend en er is te zien dat de ruimte tot de nok toe vol staat met rotzooi: autobanden, fietskettingen, een rood-wit politielint en het binnenste van een computer.

(Tekst loopt door onder foto)

Stefan Vermist van woonstichting Rochdale neemt de schade op. Beeld Jorris van Gennip
Stefan Vermist van woonstichting Rochdale neemt de schade op.Beeld Jorris van Gennip

Vermist loopt door de stinkende hal waar hij weer dezelfde graffiti vindt. In een ondergeplaste hal bij de lift is het plaatje te zien van de stier. De tanden van het beest zijn roodgekleurd. 'Bullshit' staat eronder, 'diablo' erboven.

Het aanbellen bij een overlastgever is een lastig klusje. "Wij zijn geen hulpverleners en hebben geen opleiding gehad om deze mensen op te vangen. Je hebt geen informatie over zo'n persoon en kent zijn achtergrond niet. Je kunt daardoor niet inschatten hoe hij zich zal gedragen. Soms is iemand een tijd rustig en dan escaleert het weer," zegt Liqui Lung.

Ze zorgt dat ze altijd bij de voordeur blijft staan, zodat ze snel weg kan komen. Vermist knikt bevestigend: "Ik denk vijf keer na voor ik binnenstap. En ik ga nooit alleen naar binnen. De man is verslaafd, heeft waanideeën."

De bewoner laat daklozen bij hem thuis logeren. Uit zijn woning komt vaak herrie en harde muziek. Vermist: "Toen hij een keer zijn sleutels kwijt was, sloeg hij gewoon een ruit in. Samen met zijn logés vernielt hij geregeld deurposten en kozijnen."

God en kunstenaar
Deze bewoner van flat Geldershoofd is niet de enige overlastgever. Het wemelt ervan. Vlak voor de flat heeft een andere man, die denk dat hij God is en tevens kunstenaar, rondom een boom een kunstwerk van takken gebouwd.

"Hij loopt er jubelend omheen. We laten het steeds weghalen, want we zijn bang dat hij het in de fik gaat steken." De bewoner is aangemeld bij het meldpunt Zorg en Woonoverlast. De man wil de zorg niet in.

Buren moeten, zeggen de beheerders, hun klachten op papier zetten. Het probleem is echter dat de buren dat niet durven. Een buurman die dat wel heeft gedaan, vond zijn auto bekrast terug. In de benzinetank was zand gegooid. Een hulpverlener van de GGD zal, zo verwachten ze, er binnenkort naar toe worden gestuurd.

Drugsgebruikers
Een bewoonster uit de K-buurt, een alleenstaande moeder, had last van een medebewoner, een drank- en drugsverslaafde, die elke dag bij haar woning stond te posten en haar stalkte.

Deze man werd uiteindelijk na tussenkomst van onder meer de GGD, de politie en de rechter, uit de woning gezet en woont nu ergens anders. Begeleid. Dit zijn geen uitzonderingen, het is de dagelijkse praktijk.

"We mogen de achtergrond van deze mensen niet weten. Als iemand hulp weigert, is er niets aan te doen. Deze man liet zich gelukkig helpen," zegt Nicole Anbergen, gebiedsregisseur van Rochdale. "Als we van te voren weten welke achtergrond overlastgevers hebben, zouden wij hen beter kunnen plaatsen. Iemand die drugs gebruikt, plaats je niet in een pand met andere drugsgebruikers."

Lees ook: Bewoners met psychische problemen geven toenemende overlast

Het verwijderde 'kunstewerk' Beeld Joris van Gennip
Het verwijderde 'kunstewerk'Beeld Joris van Gennip
Foto's van de vernielingen Beeld Joris van Gennip
Foto's van de vernielingenBeeld Joris van Gennip
Meer over