Plus

In London Has Fallen regent het kogels en vlotte dialogen

Lijfwacht ­Gerard Butler en president Aaron Eckhart nemen het op tegen wraak­zuchtige Pakistaanse terroristen in een decor van een absurd excsessief schouwspel.

Bart van der Put
null Beeld -
Beeld -

Drie jaar geleden toonden Olympus Has Fallen en White House Down twee variaties op het concept Die Hard in het Witte Huis. In de concurrerende actiefilms moest een enkele beveilig­ingsbeambte de Amerikaanse president en de westerse wereld in de ambtswoning tegen megalomane schurken beschermen. Olympus Has Fallen verscheen als eerste in de bioscopen en was de leukste van de twee, omdat regisseur Antoine Fuqua lekker ruig buiten de lijntjes kleurde.

Zijn Zweeds-Iraanse opvolger Babak Najafi (Snabba cash 2) geeft hem in het vervolg ook flink van jetje. Na hun afrekening met het Noord-Koreaanse gespuis nemen lijfwacht ­Gerard Butler en president Aaron Eckhart het ditmaal op tegen wraak­zuchtige Pakistaanse terroristen. Dat doen ze in Londen, waar de staatsbegrafenis van de Britse premier een keur aan internationale staatshoofden en bloeddorstige schurken bijeen brengt. De Amerikaanse president wordt door lieden uit de tweede categorie als de hoofdprijs beschouwd.

Absurd excessief
Maar eerst legt de Duitse kanselier Frau Bruckner voor Buckingham Palace het loodje, wordt de Italiaanse president onder het puin van een exploderende Westminster Abbey bedolven en verzuipt zijn Franse collega met een salonboot in de Theems. Elders in de stad regent het kogels, granaten en raketten. Het is een absurd excessief schouwspel, dat doet vermoeden dat er duizenden terroristen door Londen rennen.

Najafi dient de nonsens in een dusdanig hoog tempo op dat het gebrek aan geloofwaardigheid, logica en deugdelijke trucages geen probleem vormt. Wanneer de parade van explosies, schietpartijen en achtervolgingen plaatsmaakt voor een omkering van de rollen, moeten Butler en Eckhart de amusementswaarde hoog houden. Daar slagen ze aardig in, met dank aan de gepeperde dialogen en een aanstekelijke ironie. Het is dan jammer dat de eindafrekening niet in een herkenbaar Londen wordt vereffend, maar in de anonieme krochten van een Bulgaarse filmstudio, alsof het geld op was.

London Has Fallen

Regie Babak Najafi
Met Gerard Butler, Aaron Eckhart, Morgan Freeman
Te zien in De Munt, Arena

Meer over