'In januari nog krimp economie'

De Nederlandse economie krimpt in januari nog licht, met 0,9 procent vergeleken met een jaar geleden. Maar het herstel is ingezet, voorspelt De Stand van Nederland, de barometer voor de economie van Z24.nl, zaterdag.

null Beeld anp
Beeld anp

In december presteerde de economie beter dan de barometer eerder voorzag. Z24 heeft de raming voor deze maand daarom positief bijgesteld van min 1,1 procent naar een krimp van 0,9 procent.

Onder meer het consumentenvertrouwen is nog altijd erg laag, maar volgens de zakensite blijkt uit een aantal onderliggende factoren dat de economie voorzichtig het pad omhoog lijkt te vinden. Zo is het aantal uitzenduren weer aan het toenemen. 'Dat duidt erop dat bedrijven weer handjes nodig hebben', aldus Z24. 'Ze durven het echter nog niet aan om mensen aan te nemen en vangen de vraag naar werk nog op met tijdelijke krachten. Pas als de economie verder aantrekt, zal het bedrijfsleven echt overgaan tot het scheppen van volledige banen.'

Een ander positief cijfer is de zogeheten NEVI-index, die de bedrijvigheid weerspiegelt onder inkoopmanagers van de Nederlandse industrie. In november steeg deze index naar 56,8 punten, de hoogste stand sinds april 2011.

Z24 wijst er verder op dat uit cijfers van stroomvervoerder TenneT blijkt dat het stroomverbruik in Nederland al maanden min of meer stabiel is. Dat is doorgaans een goede indicator van de economie, stelt de zakensite. Als er minder werk zou zijn voor de industrie, was het stroomverbruik volgens Z24 namelijk lager uitgekomen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde onlangs dat de economie alweer met 0,2 procent groeide. Maar dat cijfer vergeleek het derde kwartaal met het tweede kwartaal van dit jaar. Jaar op jaar kromp de economie in het derde kwartaal nog met 0,4 procent, aldus de overheidsstatistici.

Meer over