In het bos met het nette pak aan

Theo Thijssen in een badpak. Het is niet het beeld dat je meteen voor je ziet als je denkt aan de man die onderwijzer was, een beroep dat in zijn tijd, de eerste decennia van de twintigste eeuw, in hoog aanzien stond.

De schrijver van bekende romans als Kees de jongen, Schoolland, De gelukkige klas en Het grijze kind was ook een bevoorrecht mens, want als onderwijzer had hij in de zomer een paar weken vakantie. Dat was toen vrij ongewoon. Het grootste deel van het arbeidende volk kreeg pas later na harde vakbondsacties recht op vakantiedagen.

Foto's van een recreërende Thijssen zijn momenteel te zien in het Theo Thijssen Museum in de Eerste Leliedwarsstraat in de Jordaan. De kleine, lieve tentoonstelling Theo Thijssen op vakantie bestrijkt een kleine wand, en besteedt zijdelings ook aandacht aan de strijd om vakantie en de vakantiebesteding van de toenmalige schoolkinderen.

Het zijn klassieke vakantiefoto's. Vrolijk wordt er geposeerd voor de fotograaf. De geënsceneerde beelden zijn wat stijfjes. Thijssen blijft een beheerst man, en houdt ook op het strand gewoon zijn pak aan.

Anders, en interessanter, zijn de foto's die van Thijssen geen onderwijzer maken. Thijssen die in het bos ligt te slapen, die in badpak zijn tenen controleert, die op het strand op het punt staat in een teiltje te stappen en een douche te nemen. Thijssen met een worstje in de hand. Deze foto's geven een ander beeld van de man die zo eendimensionaal als onderwijzer en schrijver bekend staat. We zien, om het even populair te zeggen, de mens achter de onderwijzer.

Thijssen bracht zijn vakanties voornamelijk door in Katwijk, Castricum, Bergen en de Veluwe. Op veel foto's is hij omringd door veel mensen. Familie, vrienden, en kinderen waren meer dan welkom. Een enkele keer nodigde hij de klas uit op zijn vakantieadres. Voor veel kinderen die nooit de stad uit kwamen, was dat een beleving.

Het tekent de zeer sociaal ingestelde, progressieve Thijssen, die, volgens museumdirecteur Jan Carmiggelt, langzamerhand een mythisch figuur wordt.
''Thijssen wist alles van zijn kinderen, nam zijn klas wel eens mee naar het Oosterpark. En op zijn verjaardag mochten de kinderen mee naar Artis. Zeer ongebruikelijk voor die tijd. Maar hij was geen heilige, hoor. Thuis moest men naar zijn pijpen dansen, en het onderwijzerschap heeft hij met vallen en opstaan geleerd.''

Carmiggelt heeft ook nog een primeur: ''Dick Matena gaat mogelijk Kees de jongen verstrippen. Het is een droom van hem. Hij vertelde al dat hij precies weet hoe Kees eruit gaat zien. Dat is toch fantastisch?'' (MAARTEN MOLL)

De tentoonstelling Theo Thijssen op vakantie is nog tot en met 21 september te zien. Het Theo Thijssen Museum, Eerste Leliedwarsstraat 16, is geopend van donderdag tot en met zondag, 12.00 tot 17.oo uur (020-4107119).

Foto's van een recreërende Thijssen zijn momenteel te zien in het Theo Thijssen Museum in de Eerste Leliedwarsstraat in de Jordaan. Foto Het Parool Beeld
Foto's van een recreërende Thijssen zijn momenteel te zien in het Theo Thijssen Museum in de Eerste Leliedwarsstraat in de Jordaan. Foto Het Parool
Meer over