In de Bijlmer schieten ze elkaar zomaar neer

'Een 23-jarige Hagenaar trok een vuurwapen en schoot zonder aarzelen drie mannen neer, onder wie de portier op de Arenaboulevard.' Foto Floris Lok Beeld
'Een 23-jarige Hagenaar trok een vuurwapen en schoot zonder aarzelen drie mannen neer, onder wie de portier op de Arenaboulevard.' Foto Floris Lok

AMSTERDAM - Jonge mannen in de Bijlmer schieten elkaar om bijna niets neer. Dát is het probleem, zegt Ad Smit, politiechef van Zuidoost.

Een jonge man die op 12 oktober door zijn nek werd geschoten in de Nieuwlandhof in Holendrecht is vanaf zijn nek verlamd. Hij kan alleen nog een gedeelte van zijn gezicht bewegen, en nog slechts communiceren door met zijn ogen te knipperen.

De man van 25 die twee dagen daarvoor door zijn hoofd was geschoten op het Wethouder de Roosplein, ook in Amsterdam-Zuidoost, was er zo slecht aan toe dat de artsen zich genoodzaakt zagen hem weken in coma te houden.

Een 23-jarige Hagenaar die eind augustus vanwege dronkenschap was geweigerd bij club Pasion Latina, boven de Febo op de Arenaboulevard, trok een vuurwapen en schoot zonder aarzelen drie mannen neer, onder wie de portier.

Het zijn voor commissaris Ad Smit, chef van de politie in Zuidoost (en Oost), wrange voorbeelden van de achteloosheid waarmee jonge mannen, jongens eigenlijk nog, een wapen trekken en elkaars levens verwoesten. ''De korte lontjes, gecombineerd met wapenbezit, díe zijn de reden dat we hier die schietincidenten hebben,'' aldus Smit. '

'Ruzie om een vriendinnetje of om een verkeerde blik, een drugsdeal of een ripdeal (beroving van drugs), een uit de hand gelopen straatroof of woningoverval: zoiets onzinnigs blijkt vaak de achtergrond te zijn voor zo'n schietpartij,'' zegt Smit. ''Het gaat niet om oorlogen tussen bendes of om zware georganiseerde criminaliteit, maar om jochies die een wapen bij zich hebben en dat gebruiken, zonder stil te staan bij het enorme leed en onherstelbare letsel dat ze daarmee aanrichten.'' (PAUL VUGTS)

Lees meer in Het Parool van zaterdag op pagina 7

Meer over