Plus

In Batman V Superman zijn de beukende kerels de hoofdattractie

In de nieuwe superheldenfilm gaat Batman de strijd aan met Superman, omdat hij bezwaren heeft tegen de almacht van de buitenaardse krachten. De strijd is bloedserieus en legt de basis voor vervolgfilms.

Bart van der Put
Ben Afleck als Batman Beeld Clay Enos
Ben Afleck als BatmanBeeld Clay Enos

Over een maand breekt bij de Marvelhelden de pleuris uit, wanneer Captain America en Iron Man mot krijgen en de andere superhelden partij moeten kiezen. Captain America: ­civil war zal ongetwijfeld goede zaken doen, net als het dozijn voorgangers uit het Marvelfilmuniversum. De Warner Bros studio wil niet langer lijdzaam toekijken, en lanceert met Batman v Superman: Dawn Of Justice een eigen titanenstrijd, die het fundament moet leggen voor een hele reeks superheldenfilms naar de strips van Marvelconcurrent DC
Comics. De spinoffs en sequels staan al in de steigers.

Dat is goed te merken aan de nieuwe film, waarmee regisseur Zack Snyder ook een vervolg op zijn eigenzinnige Supermanfilm Man Of Steel aflevert. In de proloog keert hij terug naar de eindstrijd uit de voorganger, waarin half Metropolis tot een puinhoop werd gereduceerd en de associatie met het New York van 9/11 onontkoombaar was. De destructie wordt dit keer getoond vanuit het perspectief van miljonair Bruce Wayne (Ben Affleck), die er een wolkenkrabber en vermoedelijk ook wat werknemers bij verliest.

Bloedserieus
Het geeft hem en zijn alter ego Batman reden om Superman (Henry Cavill) te bestrijden, maar hij is niet de enige met bezwaren tegen de almacht van de buitenaardse held. Net als in Frank Millers invloedrijke stripklassieker Batman: The Dark Knight Returns (1986) plaatst een bonte stoet tv-commentatoren, columnisten en politici kanttekeningen bij het gedrag van de superhelden, en worden hun daden in een bloedserieus, drukkend en duister kader geplaatst. Het getuigt van lef dat Snyder zijn beproefde stijl en humorloze toonzetting handhaaft, zeker in een productie die een kwart miljard dollar kost en een nieuwe serie moet lanceren.

Snyders consequente aanpak is minder bezwaarlijk dan de halfbakken manier waarop Wonder Woman haar entree maakt: vertolkster Gal Gadot hangt er als een Bondgirl een film lang een beetje bij, tot ze in de eindstrijd tegen een knullig monster heel even als superheld uit de kast mag komen. Het is exemplarisch voor de film, waarin twee op elkaar in beukende kerels de hoofdattractie vormen en er via terzijdes en edelfiguratie voorproefjes van interessantere vervolgfilms voorbijkomen.

Batman V Superman: Dawn of Justice

Regie Zack Snyder
Met Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams
Te zien in Arena, City, De Munt, Tuschinski

Meer over