Update

In 32 graden wachten op 'royal baby', vlag gehesen bij Buckingham Palace

Het heeft er alle schijn van dat vandaag de dag wordt waar Groot-Brittannië al negen maanden naar uitkijkt. De Britse hertogin Kate en haar echtgenoot prins William zijn vanochtend naar het ziekenhuis vertrokken. Kate zal daar bevallen van de koninklijke baby. Zowel voor het ziekenhuis als Buckingham Palace staan veel journalisten en fans van het Britse koningshuis.

Suzanne Borgdorff
null Beeld epa
Beeld epa

Bij Buckingham Palace is rond 16.30 uur de vlag gehesen, meldt The Sun. Dat betekent dat Koningin Elizabeth II zich niet meer in Windsor Castle is en in afwachting is van de geboorte van de koninklijke baby.

Hitte
Rond 8.30 uur werd door het paleis het bericht wereldkundig gemaakt dat Kate en William rond 6.00 uur zijn gearriveerd in het Londense St. Mary's ziekenhuis. Zij waren daar naartoe vertrokken nadat bij Kate de weeën waren begonnen. Verwacht wordt dat er geen nieuws meer naar buiten zal worden gebracht tot de aankondiging van de geboorte zelf. 'De dingen verlopen als normaal', zo heeft een woordvoerder van het paleis laten weten.

De verslaggevers die bij het St. Mary's ziekenhuis op nieuws wachten hebben last van de hitte. Sun-journaliste Emily Nash beschrijft een 'zinderende plek bij de privévleugel Lindo, waar de temperatuur oploopt tot 32 graden'. 'Het is een massieve mediaverzameling, met vijf rijen met ladders vol fotografen en omroepen. Het wordt steeds moeilijker om te bewegen. Er zijn honderden toeschouwers', aldus Nash. 'De mensen op de ladders zijn bezweet, maar opgewonden.'

Volgens The Sun staan er voor Buckingham Palace duizenden mensen, in de hoop snel nieuws te krijgen. De geboorte van de baby wordt waarschijnlijk officieel bekendgemaakt bij Buckingham Palace. Na de geboorte van de koninklijke spruit wordt namelijk een document naar de poorten van het paleis gebracht. Op het stukje papier staat in ieder geval de bevestiging van de geboorte, het geslacht van de baby en tijd van geboorte, net als de lengte en het gewicht van het kindje.

Opgewonden
Het is de bedoeling dat Kate langs natuurlijke weg bevalt van haar eerste kind. Gynaecoloog Dr. Marcus Setchell zal Kate bijstaan. Ongeacht wat het geslacht is van de baby, zal deze de derde in lijn van troonsopvolging worden van het Britse koningshuis. Na opa Charles en vader William.

De Britse premier David Cameron heeft Kate en William veel succes gewenst. 'De beste wensen voor hen. Het is een zeer spannende gelegenheid en het hele land is opgewonden. Iedereen hoopt op het beste', zei hij volgens The Sun.

Vaderschapsverlof
Het St. Mary's ziekenhuis is voor William geen onbekende plek. Hij is er ruim 31 jaar geleden - op 21 juni 1982 - immers zelf geboren. Als de baby is geboren krijgt hij twee weken vaderschapsverlof.

Een officiële uitgerekende datum heeft de koninklijke familie nooit gegeven, slechts de mededeling dat de komst van de nieuwe troonopvolger, de eerste in 31 jaar, half juli werd verwacht.

William en Kate trouwden in april 2011 voor het oog van miljoenen televisiekijkers wereldwijd.

Wedkantoren
De Britse wedkantoren doen goede zaken door de koninklijke baby. Zo verdiende wedkantoor Coral al 50.000 pond (58.000 euro) aan weddenschappen over het kindje. Heel veel Britten dachten dat de koninklijke spruit afgelopen zaterdag geboren zou worden. Op deze dag verdiende Coral dan ook in één klap 25.000 pond (29.000 euro) toen de geboorte uitbleef. Doordat er geruchten gingen dat Kate uitgerekend was op 13 juli, mocht het wedkantoor in de periode voor zaterdag ook al in totaal 25.000 pond innen aan weddenschappen.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
Kate en William op reis op de Solomon-eilanden Beeld AFP
Kate en William op reis op de Solomon-eilandenBeeld AFP
Fotografen stellen zich op bij het ziekenhuis waar Kate zal gaan bevallen Beeld reuters
Fotografen stellen zich op bij het ziekenhuis waar Kate zal gaan bevallenBeeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
Koningin Elizabeth II arriveert bij Buckingham Palace Beeld getty
Koningin Elizabeth II arriveert bij Buckingham PalaceBeeld getty
Meer over