IMF ziet niets in uitstel voor Griekenland

Griekenland moet niet rekenen op uitstel van zijn financiële verplichtingen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat zei IMF-topvrouw Christine Lagarde vandaag in Washington.

Redactie
IMF-topvrouw Christine Lagarde. Beeld ap
IMF-topvrouw Christine Lagarde.Beeld ap

Griekenland heeft door de aanhoudende strijd over de aanpak van zijn economische problemen al maanden geen noodkredieten meer ontvangen van de eurolanden en het IMF, en ziet de bodem van de schatkist steeds dichterbij komen. De Griekse regering zou daarom overwegen om aankomende aflossingsverplichtingen aan het IMF niet te voldoen.

Lagarde noemde dat een heilloze weg. 'Uitstel van betaling moet worden gezien als een vraag om extra financiering, die aan de hele wereldgemeenschap wordt gesteld. Veel landen binnen die gemeenschap staan er slechter voor dan Griekenland zelf.'

Griekenland heeft volgens de Britse krant Financial Times onlangs bij het IMF gepolst of de aankomende betalingen konden worden uitgesteld. Lagarde ging donderdag niet specifiek op dat bericht in, maar gaf wel aan dat de afgelopen decennia geen enkel ontwikkeld land officieel om uitstel heeft gevraagd bij het IMF.

Uitstel is in de afgelopen dertig jaar alleen aan een beperkt aantal heel arme landen verstrekt. Veel resultaat leverde dat overigens niet op, aldus Lagarde. 'Het IMF functioneert op basis van regels die voor iedereen gelden', concludeerde de Française. 'Het verdient geen aanbeveling die regels te breken.'

Meer over