Column

Ik zou ook best met Lego Star Wars willen spelen

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

In Koning zit de groei. Vooral in z'n lichaam en z'n taalvermogen. Hij komt met z'n moeder even op bezoek om afscheid te nemen, want hij gaat op vakantie. Ik zet de tv zachter, maar niet uit. Ik wil horen wat de BBC over de nucleaire dreiging tussen Amerika en Noord-Korea te melden heeft.

"Mag ik je computer?" vraagt hij. "Wel voorzichtig."

Hij tikt wat in. Even later kijk ik naar een geraffineerd filmpje over welke wapens, raketten en luchtschepen je allemaal van Lego kunt maken. Ik ben hier natuurlijk moreel op tegen, maar ik vind het ­indrukwekkend en meld dat ook eerlijk.

"Wat kost dat eigenlijk, zo'n raket," vraag ik.

"Helemaal niet duur, opa."

Ik moet denken aan wijlen de (sprookjes)schrijver Godfried Bomans die in de jaren zestig of zeventig van de vorige eeuw voor een televisiedocumentaire in Disney World was en het daar gruwelijk vond.

Hij meende dat de fantasie werd afgestompt door het zo majestueus in beeld brengen van sprookjes. Er viel niets meer in te vullen. Ik weet niet of ­Bomans gelijk had; fantasieën schep je altijd uit beelden die al bestaan.

"Je kunt ook prachtige huizen maken van Lego," zegt mijn dochter. Het antwoord van Koning luidt: "En dit filmpje is van Lego Star Wars, opa."

Ik bedenk dat ik hier ook graag mee zou willen spelen. Ik kan misschien ook al met hem naar de Star Warsfilms kijken.

Even is hij afgeleid als de BBC, in het kader van het ­geven van historische context, het filmpje laat zien van Little Boy op Hiroshima. "Moeten we daarnaar ­kijken?" vraagt mijn dochter.

Ik zet de tv uit. Ik wil wel een discussie beginnen over Noord-Korea, maar ze gaan op vakantie.

Koning en ik bekijken nu de website van Lego. Gods­christus wat duur, denk ik, want op schaal nadert de vierkantemeterprijs van Lego die van Amsterdam.

"Moet je dit dan allemaal nog in elkaar zetten?" vraag ik.

"Ja, maar ik dacht, als jij het nou koopt, opa, dan zet jij het in elkaar en dan geef je het mij als het klaar is. En dan spelen we er zo samen mee."

"Nee, opa gaat niets kopen. Je hebt en krijgt genoeg!" zegt z'n moeder. "Ik hoef ook niks. Maar opa vindt die raketten erg mooi," interpreteert hij juist.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

undefined

Meer over