Column

Ik wil meer spijbelaars

Theodor Holman

Nieuws van niets, op teletekstpagina 104: 'Motivatie leerlingen kan beter.' En dan: 'De Inspectie van het Onderwijs vindt dat de motivatie van leerlingen beter kan.'

Echt waar? Goh. Je meent het. Is er ooit een Inspectie van het Onderwijs geweest die oordeelde: 'Nou, onze leerlingen zijn echt te gemotiveerd. Iedereen wil maar fijn naar school. Daar moet wat aan worden gedaan.'

Waarom irriteert dit bericht mij zo? Omdat het al zo goed gaat met onze schoolgaande jeugd. Internationaal gezien draaien we mee in de subtop. Waar zeuren we dan over? 'Inspecteurs zien geregeld lessen waar een groot deel van de leerlingen niet actief bij betrokken is. Leraren zouden hun lessen meer moeten afstemmen op de ontwikkeling van leerlingen en moeten ingaan op opmerkingen.' Het staat er echt. 'Ingaan op opmerkingen.'

Ik zal het maar eerlijk zeggen: ik wil meer spijbelaars. Nee, natuurlijk geen spijbelaars die juweliers willen overvallen. Ik wil dromers. Ik wil de jongen die de hele dag met zijn neus tegen de etalageruit van de gitaarwinkel gedrukt staat en die die Gibson wil hebben.

Ik wil het meisje dat haar familie wil ontvluchten en naar Parijs, Londen of New York wil gaan, maar in het ­Stedelijk belandt en stiekem schetsen maakt van schilderijen die zij mooi vindt.

Ik wil dat twee zestienjarige jongens spijbelen omdat ze met elkaar in bed willen liggen. Ze wonen in de Biblebelt. Ze lezen elkaar, nadat ze met elkaar naar bed zijn ­geweest, gedichten van Hans Lodeizen voor.

En dat schandalig mooie meisje van zeventien dat verliefd is geworden op die iets te oude man, nou ja, veel oudere man - hij is getrouwd en schrijver - mag ook spijbelen. Ook van dat spijbelen leer je.

Dat leer je dan aan, wat Gerard Reve noemde, de universiteit die leven heet. Daar leer je sowieso het meest. (Ik heb op niet één school geleerd gitaar te spelen en boeken te schrijven.)

Steeds meer dienen we ons te gedragen. Men suggereert dan: wie zich niet gedraagt, komt in de misdaad terecht. Maar de meeste spijbelaars krijgen hun hormonen niet in een klaslokaal met een autoritaire leraar gepropt. Ik begrijp dat. Ik was zelf zo'n spijbelaar.

Meer over