PlusMijn Amsterdam

'Ik kwam als pionieryup tussen de Noorderlingen'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Rosa Reuten.

Mijntje Klipp
Rosa Reuten Beeld Carly Wollaert
Rosa ReutenBeeld Carly Wollaert

Mijn buurt

"De Bloemenbuurt bij het Noorderpark. Ik heb hier tien jaar geleden een huisje gekocht, kwam als een pionieryup tussen de Noorderlingen. Dat was even wennen. In die tijd kreeg je nog kritiek als je tuin niet goed was verzorgd."

"Helaas zijn nu de koopwoningen aan de ene kant van de straat, de sociale huur aan de andere kant. En heb je rosédrinkers op de stoep tegenover de plastic grasmatten. Het mengt niet, maar op straat wordt wel veel vriendelijk gebabbeld."

Café

"Ik ga 's avonds nooit naar het café. Als ik niet werk, ga ik naar huis. Ik houd van eten en natafelen. Eten in de Goudfazant en dan héél lang blijven hangen. Dat de limoncello op tafel komt en het personeel zelf gaat drinken."

Museum

"Ik geef les op de Toneelschool Amsterdam en ik neem mijn studenten altijd mee naar het Stedelijk en het Rijks. Dat Beatrix Ruf weg is uit het Stedelijk, vind ik jammer. Zij nam risico's, maakte het museum spannend."

Café De Ceuvel in Noord. Beeld Carly Wollaert
Café De Ceuvel in Noord.Beeld Carly Wollaert

Amsterdam voor kinderen

"Die onbestemde plekken, zoals bij café De Ceuvel in Noord, waar je als kind kunt klauteren, slingeren, zwemmen, waar vlotten en steigers zijn - waar je je als ouders nog een beetje zorgen kunt maken dat zo'n woeste plek misschien wel wat gevaarlijk is. Ik ging vroeger illegaal onder een hek door, nu lopen kinderen in een speeltuin alleen maar vier keer over een bruggetje en glijden ze tien keer van de glijbaan."

Het standbeeld van koningin Wilhelmina op een paard. 'Als ik daar langskom, denk ik aan vroeger.' Beeld Carly Wollaert
Het standbeeld van koningin Wilhelmina op een paard. 'Als ik daar langskom, denk ik aan vroeger.'Beeld Carly Wollaert

Mooiste standbeeld

"Als ik met mijn zusje van Rotterdam naar Amsterdam reisde, om in het weekend bij onze vader te zijn, kwamen we met de tram langs het standbeeld van koningin Wilhelmina op een paard op het Rokin. Als ik daar langs­kom, denk ik aan vroeger en hoe de tijd moet zijn geweest dat alles te paard was. Dat kan ik bijna voelen."

Beste plek om te relaxen

"Ik wandel graag in het Noorderpark. En ik ga twee keer per week naar sportschool The Crunch. Nee, niet om crunches, buikspieroefeningen, te doen. Ik ben nogal een luie sporter, ik doe aan yoga. Bij The Crunch is de mix van oude en nieuwe Noorderlingen wél goed gelukt. Iedereen sport er; van 20- tot 80-jarigen, met en zonder hoofddoek. Het is een waanzinnige plek."

Met pek en veren de stad uit

"De coffeeshops. Die lijken er alleen maar te zijn voor heel domme toeristen, die er groen en geel uitkomen. Ik begrijp niet dat de gemeente ze wil houden. Maak er een wietwinkel van; dat je net als bij de bakker je spullen koopt en ze thuis opmaakt."

Wil altijd nog

"Een winter op de grachten schaatsen en in een rondvaartboot zelf toerist zijn. Of is dat een tuttig antwoord? Ik wil in elk geval niet in die schommel op de A'DAM Toren, al kreeg ik geld toe. Verschrikkelijk!"

Mooiste herinnering

"Mijn jeugd hier. Mijn vader woonde aan de ene kant van het Rijksmuseum in Oud-Zuid, mijn moeder aan de andere kant op de Prinsengracht, bij de Spiegelgracht. Voor de wissel van mijn vader naar mijn moeder, om de zoveel dagen, moest ik vanaf mijn elfde onder het Rijks door. Uiteindelijk ben ik bij mijn vader gaan wonen, omdat ik zoveel schoolboeken had en die niet steeds wilde verslepen."

Het NH Hotel bij het Mosplein. 'Dat lichtgelige gebouw met die groene raamkozijnen.' Beeld Carly Wollaert
Het NH Hotel bij het Mosplein. 'Dat lichtgelige gebouw met die groene raamkozijnen.'Beeld Carly Wollaert

Mooi van lelijkheid

"Dat NH Hotel bij het Mosplein; dat lichtgelige gebouw met die groene raamkozijnen, waar alleen maar Amerikaanse stewardessen in worden ondergebracht. Hoe ik dat weet? Ze eten, net als ik, allemaal bij de Thai om de hoek."

Park

"Ik heb een hekel aan parken. Ze zijn zo truttig ingericht, met van die ronde vormen en overal dezelfde bomen. In Parijs zijn de parken veel spannender, met rechte lijnen. Ze maken het Noorderpark wel mooier. Gelukkig durven ze nu meer."

'De bibliotheek op het Oosterdokseiland is een soort Nieuw-Amsterdam.' Beeld Carly Wollaert
'De bibliotheek op het Oosterdokseiland is een soort Nieuw-Amsterdam.'Beeld Carly Wollaert

Mooiste gebouw

"De bibliotheek, van Jo Coenen, op het Oosterdokseiland. Er is weinig verschil tussen buiten en binnen, het heeft spleetjes, gaten, niet-Amsterdamse smaken als hout en licht natuursteen - ik zou het willen pakken en met mijn tong langs de richeltjes willen gaan. Het is een soort Nieuw Amsterdam."

Favoriete Amsterdammer

"De oude Noorderling, de echte Amsterdammer, met mooie verhalen. Al is ie vaak wel erg cynisch."

Winkel

"Genco, de Turkse supermarkt op het Mosplein, om de persoonlijke benadering. Ik kom er vooral voor olijven en hazelnoten."

Meer over