Plus

Ik heb nondeju mijn winterjas nog aan

Dagelijks publiceert Het Parool een column over Ajax. Vandaag: Janneke van der Horst over te vroeg juichen.

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Het leuke aan de zondagse winst op PSV is dat het op woensdag ook nog steeds leuk is. Veel mensen dachten dat PSV deze wedstrijd wel eventjes ging winnen. En ik was een van die mensen. Er zijn lieden die je dan geen echte Ajacied vinden. Alsof je als 'echte' Ajacied in een soort eeuwige polonaise moet lopen zonder naar links of rechts te kijken.

Maar de wedstrijd tegen NEC, thuis nota bene, had mij niet bepaald een lekker gevoel gegeven. En nee, ik was vroeger niet zo'n meisje dat zei dat ze haar proefwerk niet goed had geleerd en dan een negen haalde. Ik was juist meer het type dat zei dat ze het heel goed had geleerd zodat er hopelijk iemand naast haar wilde zitten om vervolgens bij af te kunnen kijken.

Maar het seizoen zou verloren zijn als we zouden verliezen. Dat legde er ook voor mij veel druk op. Vergeet dat niet. Ik had helemaal geen zin in weer een verloren seizoen. Zoals vorig jaar. Zo'n seizoen dat je nog een beetje uitzit terwijl je eigenlijk alleen maar uitkijkt naar augustus. Dat je dingen gaat zeggen als: "Stel die en die uit de A1 maar eens op om te kijken of we er volgend seizoen wat aan hebben."

Op de laatste dag geen kampioen worden is misschien zuur, maar dan ben je tenminste wel al in de buurt van een nieuw seizoen, en dat is op dit moment nog veel te ver weg. Ik heb nondeju mijn winterjas nog aan. We moeten het EK nog uitzitten.

Dus ik was angstig. En ik juich nog steeds niet. Het Mertenstrauma hangt nog boven de Eredivisie. Nooit te vroeg over een kampioensoverwinning spreken. Dat brengt ongeluk. Maar het ziet er wel goed uit. En ik las ergens dat het volgend weekend rond de zestien graden wordt. De winterjas kan in de kast. Dat zal de PSV-fans ook goed doen. Met de eerste zonnestralen begint voordat je het weet alweer het volgende seizoen.

Meer over