Plus

Ik bleef maar naar de foto van de zieke Cruijff kijken

Dagelijks publiceert Het Parool een column over Ajax. Vandaag: Janneke van der Horst over de foto van Johan Cruijff en Max Verstappen.

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Op het internet zag ik een foto van Johan Cruijff met Max Verstappen. Cruijff bezocht Verstappen op het racecircuit van Barcelona. Sommigen vonden Cruijff er op deze foto 'wel erg goed uitzien voor iemand die ernstig ziek is'. Ik ga er maar van uit dat dit geen motie van wantrouwen was maar een uitspraak geboren uit hoop. Want de bolle wangen waren niet het resultaat van een luilekkerleventje maar een gevolg van de medicijnen. Ik voelde me een enorme voyeur omdat ik maar naar die foto van Cruijff bleef kijken.

De laatste keer dat ik zo lang naar een foto van Cruijff had gekeken, was op de kamer van David Endt in de Arena. Daar hing een poster van Cruijff waar ik al meerdere keren over schreef in mijn column. Cruijff die opspringt (al lijkt het eerder een soort zweven) en hangend in de lucht rustig kijkt waar hij de bal gaat spelen, terwijl er onder hem iemand met een gestrekt been inkomt. Voor de mensen die Cruijff nooit hebben zien spelen, legde deze foto alles eventjes uit.

Veel mensen hebben Cruijff nooit zien spelen. En veel mensen hebben ook die poster niet gezien. Toch is hij ongelooflijk populair juist bij de jongeren onder de Ajax­aanhang. Ik blijf me erover verbazen hoe dit is ontstaan. Dit zijn jongens die vaak hun neus ophalen voor alles wat er zich voor hun geboortedatum, het zogenoemde jaar nul, heeft afgespeeld. Hoe vaak hebben hun vaders niet gehoord: "Ja pa, die ken ik niet, toen was ik nog niet geboren."

Maar Cruijff is hun grootste held, ook al is hij van ver voor hun geboortedatum. De beterschapswensen voor Cruijff op fora zijn dan ook aandoenlijk. Normaal gesproken hangt er een licht agressief toontje op die fora. Want iedereen weet het beter. Je verslikt je in de spelfouten. Soms zijn de teksten zelfs opruiend. Maar toen Cruijff ziek werd, veranderden ze in de aardige jongens die hun moeders in ze zien. Iedereen was eensgezind. Ik moest eraan denken toen ik die foto zag van Cruijff. Omdat ik wist dat al die jongens die foto ook zouden zien.

Omdat ik vermoed dat er nog nooit een ziek persoon in de vaderlandse geschiedenis is geweest om wie zo veel jonge jongens treuren. Omdat al die jongens in die foto zochten naar bewijzen dat Cruijff helemaal niet zo ziek was.

Meer over