IJs Vancouver lijkt Gouwzee wel

Reparatie van de ijsbaan, maandag (plaatselijke tijd) in de Richmond Olympic Oval. Kort voor aanvang van de 500 meter van de mannen begonnen de problemen. Foto ANP Beeld
Reparatie van de ijsbaan, maandag (plaatselijke tijd) in de Richmond Olympic Oval. Kort voor aanvang van de 500 meter van de mannen begonnen de problemen. Foto ANP

VANCOUVER - Het scheelt weinig of het ijs van de Olympische Spelen in Canada kan concurreren met het natuurijs op de Gouwzee bij Marken, waar afgelopen weekeinde gewonden vielen.

Het koningsnummer van het schaatsen in Vancouver, de vijfhonderd meter voor de mannen, werd vannacht een beschamende vertoning. Drie dweilmachines vertoonden mankementen, wat een oponthoud van een uur veroorzaakte en uiteindelijk onaanvaardbaar bobbelig ijs en competitievervalsing opleverde. De Koreaan Tae-bum Mo, die nog nooit een grote race had gewonnen, ging aan de haal met goud.

Het eerste kunstijs van de wereld lag al in 1876 in New York. En de eerste paal voor het Thialfstadion in Heerenveen ging al in 1966 de grond in, maar in 2010 schijnt aan de Canadese westkust goed ijs maken niet mogelijk te zijn. Bij eerdere races in Vancouver, ook op de door Sven Kramer gewonnen vijf kilometer, sloeg het ijs steeds witter uit en was voor de deelnemers sprake van competitievervalsing.

Een ordinaire sponsordeal blijkt ten grondslag te liggen aan alle ellende. De bekende ijsbanen in de wereld maken alle gebruik van de befaamde Zamboni, een van oorsprong Amerikaanse dweilmachine onder auspiciën van Ford, die geen merknaam meer is maar een begrip. Maar Fordconcurrent General Motors is een hoofdsponsor van de Winterspelen in Canada, dus werd voor Vancouver ineens een Olympia-dweilmachine naar voren geschoven.

Bovendien verlangde de Nederlandse tv-regie beter licht boven het ijs, waardoor enorme lichtbakken werden aangebracht die veel warmte geven. En in de Olympic Oval zaten niet eerder zo veel mensen op de tribunes. Hierdoor is op de Winterspelen sprake van kinderziekten die Thialf en andere ijstempels de vorige eeuw al wisten uit te bannen.

Schaatsers en coaches wilden de vijfhonderd meter laten uitstellen. Tot grote schrik van de organisatie in de Canadese stad, waar televisie en toernooischema het dagelijks leven bepalen. De voorzitter van de Internationale Schaats Unie, Ottavio Cinquanta, kwam in paniek persoonlijk de baan op om de boycotgeluiden de kop in te drukken. De Italiaan hield het op overmacht om de boze Nederlanders en Amerikanen op andere gedachten te krijgen. Inmiddels is een Zamboni uit Calgary op transport naar Vancouver. (HARRY TEN ASBROEK)

Wopke de Vecht checkt het ijs. Foto AP Beeld
Wopke de Vecht checkt het ijs. Foto AP
Meer over