'IJs in het Olympisch Stadion is wel stroef'

Van de Adler Arena in Sotsji naar de zelfbenoemde 'coolste baan van Nederland'. Het Olympisch Stadion in Amsterdam is vanaf vandaag het toneel voor de NK's allround en sprint. Gisteravond draaide het marathonpeloton al eventjes proef.

Schaatsen in het Olympisch Stadion Beeld ANP
Schaatsen in het Olympisch StadionBeeld ANP

Carien Kleibeuker, die brons won in Sotsji, was de gedroomde winnares gisteravond. Het vrouwenpeloton gunde de heldin van de Winterspelen de zege in de zestiende en laatste wedstrijd om de Marathon Cup.

Het publiek zal vooral olympische helden op het podium willen zien. Toeschouwers zijn er volop: drie keer vijftienduizend kaarten zijn er verkocht. Dat is vooraf al een bijzonder succes voor deze kampioenschapjes, waarvoor de elite onder de schaatsers normaliter de neus ophaalt.

Enthousiasme
Er wordt geschaatst op een buitenbaan. Daarin heeft deze generatie, opgegroeid in Thialf en andere overdekte ijsstadions, doorgaans ook weinig trek. De zeldzame keer dat een EK in de buitenlucht wordt georganiseerd, is het gemopper niet van de lucht. Maar dat is nu anders. Iedereen wil erbij zijn. Zakelijke belangen spelen daarbij zeker een rol.

De tijdelijke ijsbaan in het Olympisch Stadion is een initiatief van Patrick Wouters. Hij is niet alleen eigenaar van sportmarketingbureau House of Sports, maar ook teammanager van schaatsploeg TVM én zaakwaarnemer van Sven Kramer en Ireen Wüst. Die uithangborden van het Nederlandse schaatsen konden niet weigeren om naar Amsterdam te komen, maar het moet gezegd, ze toonden zich beiden oprecht enthousiast.

Kosten
De baan kostte zo'n 3,5 miljoen euro, waarvan 70 procent door sponsoring is gedekt, met KPN als grootste geldschieter. De kaartverkoop verliep meer dan naar wens: de voorbije vier weken kwamen ruim honderdduizend mensen rondjes schaatsen, tegen betaling van twaalf euro. De 45.000 verkochte toegangskaarten voor de NK's kosten 7,50 tot 27,50 euro. Schappelijke prijzen, als je ze vergelijkt met Thialf.

'Het ijs was wel heel stroef en er stond aardig wat wind,' zei Kleibeuker. 'Dat kan de langebaanschaatsers nog wel tegenvallen.'

Meer over