IJs elf steden is goed, maar nog niet voor De Tocht

Vaak ligt de ijsvloer er prachtig bij. Dik, zwart ijs dat niet kraakt en waarop honderden liefhebbers zorgeloos de schaatsen hebben ondergebonden. Maar er zijn ook plaatsen waar het ijs nog dun is of waar helemaal geen ijs is.

ANP/Redactie
De Bonkevaart in Leeuwarden, de finishlocatie van de tocht der tochten. © ARCHIEF ANP Beeld
De Bonkevaart in Leeuwarden, de finishlocatie van de tocht der tochten. © ARCHIEF ANP

Het moet nog een tijd stevig vriezen voor een Elfstedentocht van start kan, blijkt uit een rondgang van het ANP langs een aantal van de elf Friese steden.

In Sneek is het ijs nog aan de dunne kant. Als meer mensen tegelijk op het ijs staan bij de Waterpoort, het symbool van Sneek, kraakt het vervaarlijk. 'In je eentje is het mooi schaatsen, maar hoe het ijs zich houdt als er duizenden overheen gaan, is de vraag', zegt een schaatser.

De Swette, de vaart die Leeuwarden en Sneek met elkaar verbindt, was in 1997 een kritiek punt en is dat ook nu weer. Het ijs is gewoon niet dik genoeg. Schaatsen is er niet mogelijk.

Ruim 50 kilometer verderop bij Hindeloopen, is het ijs prachtig. Een schaatser meldt dat daar al met motoren op het ijs is gereden. Rond Hindeloopen is het ijs dus sterk genoeg. Dat is ook het geval bij Stavoren en Sloten. Het Slotermeer, het grootste Friese meer van de Elfstedenroute, is volgens passerende schaatsers goed te begaan. Maar het ijs heeft wel veel ribbels, waarschijnlijk door de harde noordoostenwind van begin vorige week.

Bij Balk, tussen Sloten en Stavoren, is het riviertje Luts niet goed dichtgevroren: er zijn wakken en op sommige plekken ligt helemaal geen ijs.

Bij Harlingen is de hele zondag volop geschaatst. Het was er de hele dag druk met ijsliefhebbers. Het ijs is niet overal op en top, maar wel betrouwbaar.

Ook op de Bonkevaart in Leeuwarden is zondag de hele dag door een paar duizend mensen geschaatst. De Bonkevaart is traditioneel de finishplaats van de tocht der tochten. Henk Angenent kwam daar in 1997 als eerste over de eindstreep.

De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden hanteert als standaard dat het ijs over de hele route van 200 kilometer 15 centimeter dik moet zijn. Hoewel het ijs op veel plekken mooi en dik is, is dat nog niet overal het geval.

Meer over