IJs Apeldoorn gesaboteerd door vandalen

De politie in Apeldoorn zet totdat de dooi invalt 's avonds en 's nachts mensen in om het ijs in Apeldoorn en omgeving te bewaken en eventuele schaatsers van het ijs te halen. Donderdag moesten vele rijders het ijs verlaten, omdat dat levensgevaarlijk was geworden nadat vandalen in de nacht van woensdag op donderdag hangsloten op de Apeldoornse Sluis hadden vernield.

ANP/Redactie
null Beeld

Doordat de sloten kapot zijn gemaakt, konden de schuiven in de sluis geopend worden. Daardoor is over een lengte van 17 kilometer tussen Apeldoorn en Dieren water op het ijs gekomen en was schaatsen niet meer veilig, zo meldde waterschap Veluwe donderdag.

Het water onder het ijs in het kanaal is door de sabotage, zoals het schap het noemt, zeker 20 centimeter gezakt. Ook de uitgestrekte ijsvloer in Beemte Broekland, vlak bij Apeldoorn, is niet meer te vertrouwen, net als overstortvijvers in Apeldoorn zelf. Ook het ijs van Apeldoorn in de richting van Hattem is onbetrouwbaar. Alle ijsclubs in de omgeving zijn gewaarschuwd. De aangekondigde schaatstocht De Nacht van Oene is afgelast wegens de toestand van het ijs.

Politie en gemeenten hebben met man en macht gewerkt om schaatsers te waarschuwen. Op scholen ging een waarschuwing rond en er vloog de hele dag een helikopter boven het ijs. Overal zijn waarschuwingsborden geplaatst. Het schap heeft de schade donderdagochtend hersteld en aangifte bij de politie gedaan.

Meer over