'Idlib heroverd door Syrische leger'

Syrische regeringstroepen hebben de noordelijke stad Idlib heroverd op tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad. Dat heeft een Syrische staatskrant vandaag gemeld. De stad was maandenlang in handen van de opstandelingen.

Een vrouw die zwaar gewond is geraakt huilt. Haar man en twee van haar kinderen zijn overleden bij de beschietingen op Idlib. Beeld ap
Een vrouw die zwaar gewond is geraakt huilt. Haar man en twee van haar kinderen zijn overleden bij de beschietingen op Idlib.Beeld ap

De berichten over Idlib kunnen nog niet worden bevestigd. Telefoonverkeer met de stad is niet mogelijk. Ooggetuigen zeiden eerder deze week wel dat de opstandelingen weinig munitie meer over hadden.

Idlib was een van de bolwerken van de opstandelingen in Syrië, die zich hebben verenigd in het Vrije Syrische Leger (VSL). Na een maandenlange campagne tegen de opstandelingen in de centraal gelegen stad Homs wist het Syrische leger die stad op 1 maart te heroveren. De aanval op Idlib, waar honderden strijders van het VSL zich ophielden, werd drie dagen geleden ingezet.

Velen vreesden dat het offensief van het regime in Idlib op eenzelfde soort bloedbad zou uitlopen als in Homs. Daar werd de opstandige wijk Baba Amr een maand lang bestookt met onder meer tanks en artillerie. Na de herovering van Baba Amr zouden er door regeringstroepen standrechtelijke executies zijn uitgevoerd. Het hoofd humanitaire zaken van de Verenigde Naties bezocht de wijk vorige week en zei dat deze compleet is verwoest.

Meer over