IDFA wijdt programma aan humor en komieken

Humor en documentaires lijken een weinig voor de hand liggende combinatie. Toch heeft het IDFA dit jaar een speciaal programma gewijd aan stand-upcomedy. Onder de noemer 'Stand Up Documentary' zijn er zes films over dit thema te zien.

redactie
null Beeld anp
Beeld anp

'Ze hebben meer gemeen dan je zou denken', aldus een woordvoerster. 'Beide kunstuitingen zijn sober, eerlijk en authentiek. De boodschap is recht voor zijn raap, maatschappijkritisch en de realiteit is altijd dichtbij.' De documentaires worden vertoond in Toomler, het thuishonk van de Comedytrain. Naderhand vinden talkshows plaats met Nederlandse comedians als Jan Jaap van der Wal, Eric van Sauers, Howard Komproe, Martijn Koning en Owen Schumacher.

Van der Wal presenteert in deze selectie overigens ook zijn eigen documentaire over de comedyscene in het voormalige Joegoslavië. Andere films die worden vertoond gaan over de bekende Britse comedyclub The Tunnel, een portret van beroemde zwarte stand-upkomieken Moms Mabley (1894-1975) en Richard Pryor (1940-2005) en een documentaire over gehandicapte Amerikaanse veteranen die nu een carrière als cabaretier najagen.

Stand Up Documentary vindt plaats van 22 tot en met 24 november.

Meer over