Identiteit overleden gijzelaars Sydney bekend

De gijzeling in een café in Sydney kwam maandag ten einde, toen de politie besloot het café te bestormen waarin een Iraniër 17 mensen had gegijzeld. Bij de bestorming kwamen de gijzelnemer Man Haron Monis en twee gijzelaars om het leven. Het gaat om de 34-jarige Tori Johnson, manager van het café, en de 38-jarige advocate Katrina Dawson.

Redactie
Bloemen worden neergelegd in het centrum van Sydney. Beeld epa
Bloemen worden neergelegd in het centrum van Sydney.Beeld epa

Zwaar bewapende agenten bestormden het Lindt Chocolat Cafe aan Martin Place dinsdagnacht rond 2 uur plaatselijke tijd en maakten zo na meer dan zestien uur bang afwachten een einde aan de gijzeling. Iets later kwam het nieuws dat de dader tijdens de bestorming werd neergeschoten en naar het ziekenhuis werd overgebracht, waar artsen zijn overlijden vaststelden.

Johnson en Dawson moesten de gijzeling, die door politiecommissaris Andrew Scipione werd omschreven als 'een geïsoleerd incident, uitgevoerd door een individu', met hun leven bekopen. Daarnaast vielen er vier gewonden, waaronder een agent die een hagelkorrel in zijn gezicht kreeg.

Na afloop van de bestorming van het café liet de politiecommissaris weten dat er 'veel meer doden waren gevallen, als de agenten niet hadden ingegrepen op dat moment.'

De gijzelnemer had sinds 1996 politiek asiel in Australië, meldt de BBC. Hij deed zichzelf voor als sjeik, hoewel hij dat niet was, en was voorwaardelijk vrij na een aantal andere geweldsincidenten.

Geschokte reacties
Het drama zorgt inmiddels voor geschokte reacties in Sydney en aan Martin Place, in het commerciële hart van de stad, worden inmiddels bloemen neergelegd voor de slachtoffers.

Ook premier Mike Baird van New South Wales bracht een bezoek aan de plaats van het drama. 'Iedereen deelt in de pijn. Onze gedachten zijn met de slachtoffers, hun familie en hun vrienden en we moeten alles doen wat we kunnen om hen te steunen', verklaarde Baird.

De Australische premier Tony Abbot bestempelde de gebeurtenissen als 'onwaarschijnlijk tragisch'. 'Het herinnert ons er ook aan dat een vrij, open, genereus en veilig land als het onze, kwetsbaar is voor politiek gemotiveerd geweld', aldus Abbott.

Vanuit Genève liet ook de eigenaar van het getroffen café, het Zwitserse bedrijf Lindt, weten diep geschokt te zijn.

undefined

Katrina Dawson Beeld Facebook
Katrina DawsonBeeld Facebook
Tori Johnson Beeld Facebook
Tori JohnsonBeeld Facebook
Meer over