Identiteit koerier Noord blijft raadsel

AMSTERDAM - De politie heeft nog steeds geen idee wie de dode bolletjesslikker is die vrijdagochtend bij de Liergouw in Noord werd gevonden. Publicatie van het signalement - 1,60 meter, kort zwart haar, tatoeage op rechter bovenarm, witte polo, beige broek - heeft geen enkele bruikbare tip opgeleverd.

Bij sectie bleek de man enkele tientallen bolletjes cocaïne in zijn lijf te hebben. Toxicologisch onderzoek moet uitwijzen of hij is overleden door het knappen van een van die bolletjes. Volgens een woordvoerder van de politie vertoont de man geen uiterlijke kenmerken van geweld. Hij werd door een passant gevonden op de hoek Liergouw en Durgerdammerdijk.

Dat bolletjesslikkers in de drugswereld niets meer betekenen dan een verpakking voor de smokkelwaar, werd een paar jaar geleden op grove wijze duidelijk toen een zestigjarige dode bolletjesslikker werd opengesneden door lieden die op zijn drugs uit waren. Het toegetakelde lichaam werd in de struiken aan de Zeeburgerdijk gedumpt. Wandelaars deden deze gruwelijke vondst.

Toevallig werd de familie van deze man wel opgespoord, maar vaak blijven het onbekende doden. Zoals ook de twee duikers die in juni van dit jaar levenloos kwamen bovendrijven in het Westelijk Havengebied. Vermoedelijk waren dit Oost-Europese drugsplukkers - duikers die de drugsbuit van de onderkant van schepen moesten aftrekken, maar verder is alles onbekend: identiteit, doodsoorzaak en connecties. De twee werden in juli naamloos begraven.

Dat de bolletjesslikkers helemaal onderaan de ladder in de hiërarchie van de drugsscene zitten, betekent onmiskenbaar dat hun leven in deze wereld weinig waard is.

''Het zijn vaak arme sloebers,'' zegt drugsdeskundige August de Loor. ''Ik heb mensen gesproken die via de bolletjes hoopten dat ze hier asiel konden aanvragen. Dan hadden ze een gratis vlucht en zouden ze hier in de gevangenis terecht komen. Dat geeft wel aan hoe wanhopig deze mensen zijn.

Afgelopen juli nog werd in de flat Daalwijk in Zuidoost een bolletjesslikker dood aangetroffen die was overleden aan een overdosis. Identiteit onbekend.

Zo ook de man die een jaar geleden werd gevonden op het landgoed in Nigtevecht waar onder anderen Jort Kelder en Georgina Verbaan woonden. Een van de bolletjes in zijn lichaam was geknapt, waarop de man aan een overdosis stierf. Iemand had het lijk in de tuin achtergelaten en in brand gestoken. (MALIKA SEVIL)

De politie heeft nog steeds geen idee wie de dode bolletjesslikker is die vrijdagochtend bij de Liergouw in Noord werd gevonden. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
De politie heeft nog steeds geen idee wie de dode bolletjesslikker is die vrijdagochtend bij de Liergouw in Noord werd gevonden. Foto ANP/Lex van Lieshout
Meer over