Plus

Ice Age nummer 5 is een langdradige herhaling van zetten

De gekte van het hyperactieve knaagdier Scrat gaat nooit vervelen, maar het leeuwendeel van Ice Age nummer vijf valt behoorlijk tegen.

Bart van der Put
'Als ze meer creatieve dadendrang hadden, zouden ze een hele film aan de eekhoorn en zijn eikeltje ophangen.' Beeld -
'Als ze meer creatieve dadendrang hadden, zouden ze een hele film aan de eekhoorn en zijn eikeltje ophangen.'Beeld -

Sabeltandeekhoorn Scrat gaat nooit vervelen. Het hyperactieve knaagdier stal de show in vier delen Ice Age en een kwartet korte cartoons, en doet dat ook in Ice Age: Collision Course, film nummer vijf in de prehistorische animatieserie.

Scrat heeft slechts een doel: hij wil zijn eikeltje en doet alles om het te behouden, te bemachtigen of te verstoppen. Bergen worden ervoor verzet, continenten raken erdoor op drift.

Waar Scrat komt, zit een ongeluk in een klein hoekje en zijn de gevolgen immens. In de proloog van Collision Course wordt de indeling van ons zonnestelsel als nevenschade van Scrats eikelmanie gepresenteerd. Er komt een vliegende schotel aan te pas, maar alles is geoorloofd wanneer de animatoren van Blue Sky Studios met hun paradepaardje uitpakken.

De geïnspireerde gekte en anarchie herinneren aan de geniale Looney Tunescartoons uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Maar het leeuwendeel van Ice Age nummer vijf is helaas van een andere orde.

The Fly
De makers keren terug naar de mammoets, sabeltandtijgers, luiaard en wezel uit voorgaande delen, die eerst langdradig over relaties en de opvoeding soebatten en vervolgens het ruimtepuin van brokkenpiloot Scrat moeten ontwijken.

Ice age: collision course
Regie Mike Thurmeier, Galen T. Chu
Met de stemmen van Ray Romano,
John Leguizamo, Denis Leary
Te zien in The Movies, Filmhallen, Ketelhuis, Arena, De Munt, Tuschinski

Er worden wat knipogen naar andere films gemaakt, uiteenlopend van Michael Bays meteoorspektakel Armageddon tot David Cronenbergs horrorfilm The Fly, maar dat volstaat niet om een volwassen publiek geboeid te houden. Voor jonge kijkertjes zal de fraai geanimeerde film beter functioneren: de veestapel is omvangrijk, divers en kleurrijk, en steeds wanneer de boel stagneert duikt Scrat weer even op.

Dat laatste doet vermoeden dat de makers goed weten wat er van ze verwacht wordt en hoe ze een herhaling van zetten aan de praat kunnen houden. Als ze meer creatieve dadendrang hadden, zouden ze een hele film aan de eekhoorn en zijn eikeltje ophangen.

Meer over