Update

ICC zit niet te wachten op hulp van Aisha Kaddafi bij proces broer

Aisha Kaddafi, de dochter van de afgezette Libische leider Muammar Kaddafi, krijgt geen rol in het proces tegen haar gevangen broer Saif al-Islam. Dat hebben rechters van het Internationaal Strafhof vandaag bekendgemaakt.

Redactie / AP/ ANP
Aisha Kaddafi in maart 2011 tussen aanhangers van haar vader. Beeld AP
Aisha Kaddafi in maart 2011 tussen aanhangers van haar vader.Beeld AP

Kaddafi's dochter diende dinsdag een verzoek in bij het ICC om haar toe te staan de rechters van informatie te voorzien. De rechters hebben laten weten dit verzoek te verwerpen.

Volgens Aisha Kaddafi kan zij informatie verschaffen die de rechters zou kunnen helpen hun volgende stap te bepalen in de zaak tegen haar broer Seif al-Islam. Ze wil naar eigen zeggen de belangen van Seif beschermen.

Gewelddadig

Het ICC heeft Seif Kaddafi (42) aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid vanwege zijn betrokkenheid bij het gewelddadige optreden tegen antiregeringsdemonstranten die in opstand kwamen tegen het bewind van zijn vader. Maar Seif Kaddafi wordt nog altijd in Libië vastgehouden sinds hij in november in het zuiden werd gearresteerd en heeft geen contact met de buitenwereld.

De nieuwe leiders in Libië willen dat de zoon van de afgezette dictator in Libië wordt berecht. Zij moeten de rechters in Den Haag ervan zien te overtuigen dat hij een eerlijk proces krijgt op basis van dezelfde aanklachten als die in de zaak van het ICC.

Het is nog onduidelijk of zij hun zin krijgen. ICC-rechters moeten bepalen of Saif al-Islam een eerlijk proces kan krijgen in Libië. Als dat niet het geval is, moet Saif al-Islam worden berecht in Den Haag.

Aisha Kaddafi gelooft niet dat haar broer in Libië op een eerlijk proces kan rekenen.

De ICC-rechters gaven ook Mishana Hosseinioun, naar eigen zeggen een zeer goede vriendin en vertrouweling van Saif al-Islam
Kaddafi, nul op het rekest. Zij wilde toegelaten worden tot de zoon van Kaddafi, om te controleren of zijn rechten worden
gerespecteerd en om te praten over het huren van advocaten.

Meer over